Per Wahlberg ville ha de röda byxor som bara föräras den som seglat över Atlanten. Till slut lyckades han och en kompis mönstra på en familje-katamaran. Det blev en magisk resa. En Atlantsegling har länge funnits ..." /> ”Äntligen satte vi kurs västerut” | På Kryss ”Äntligen satte vi kurs västerut” | På Kryss
Hem » Nyheter, Ombord

Nyheter   Ombord

”Äntligen satte vi kurs västerut”

11 maj, 2021 – 09.21 Kommentarer inaktiverade för ”Äntligen satte vi kurs västerut”
Skärmavbild 2021-05-11 kl. 09.20.23

Per Wahlberg ville ha de röda byxor som bara föräras den som seglat över Atlanten. Till slut lyckades han och en kompis mönstra på en familje-katamaran. Det blev en magisk resa.

En Atlantsegling har länge funnits på Per Wahlbergs bucketlist. Tillsammans med vännen Leo Kenny skulle drömmen äntligen bli sann. Planen var att delta i ARC, Atlantic Rally for Cruiser, som går av stapeln varje november med start på Kanarieöarna.

Men det visade sig vara lättare sagt än gjort att hitta en båt. Första försöket till att bli gastar gick i stöpet när den irländske ägarens båt blev skadad i en storm.

– Då hittade vi Tomas Belina, som ihop med Dasa Krapez äger en katamaran, en Lagoon 440. På hösten, parallellt med ARC, seglar Tomaz båten över Atlanten till Karibien där de bedriver samma kryssningsverksamhet för kite surfare som de annars gör i Medelhavet, säger Per.

Frun och de fyra barnen brukar vanligtvis flyga, men på grund av corona följde de denna gång med på båten. Med var också Rita, en schweizisk kvinna, som såg seglingen som ett äventyr under sitt sabbatsår från arbetet.

Den 18 november startade äntligen äventyret och bara efter några timmar fick båten sällskap av ett tjugotal delfiner. Men något som skilde stort ombord var synen på sjösäkerhet, berättar Per.

­– Det fanns inte ens barnflytvästar ombord. Tomaz hade tidvis flytväst, men övriga familjemedlemmar fick hålla sig under däck hela överfärden.

Familjen bodde i det ena skrovet och Per och de övriga två i det andra. Det var gott om utrymme och fina hytter, tur det eftersom resan tog 22 dagar jämfört med de snabbaste båtarna i ARC som kom fram på elva dagar och åtta timmar.

Seglingen i sig var väldigt odramatisk. De goda vindarna i början blev svagare ju längre de kom och därför gick de med motor då och då för att ladda batterierna och hålla tempot uppe. Slutdestinationen var Grenada. Där blev det karantän i åtta dagar ombord innan de äntligen fick gå i land. I efterhand tycker Per att seglingen var det bästa även om den var okomplicerad.

– Det hade varit roligt att segla vidare västerut från Karibien, kanske hela jorden runt, säger Per längtansfullt.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 2–21.

En seglats över Atlanten. Från Kanarieöarna till Grenada på 22 dagar på katamaranen Boogie Woogie Leo Kenny och Rita Murtezi.
FOTO: PER WAHLBERG