Hem » Läsvärt

Läsvärt

Är du en UFSare?

6 maj, 2010 – 10.00 En kommentar

Om du är en UFSare, då vet du redan vad som stod i förra veckans Underrättelse För Sjöfarten(UFS) nr 303. Bland annat fanns det följande information att läsa: Hållö Fyr på Västkusten kommer vara släckt mellan maj och augusti på grund av underhållsarbete. De svenska sjökorten över Öresund innehåller fel i djupinformationen över det danska vattnet.

Vi ringde upp redaktören för UFS, Svante Håkansson och frågade om hur omfattande felen i djupinformationen är. – Det är inte enbart djupinformationen, utan även en del utprickning som är korrigerad. Djupkorrigeringarna är gjorda innanför tremeters kurvan, så det berör tyvärr även fritidsbåtarna. De nya sjökorten som är trycktes i mars månad har de riktiga djupangivelserna säger Svante som slutord.

Sjöfartsverket publicerar varje onsdag en UFS. Där återfinner du information om kommande händelser, såsom ny utmärkning, tävlingar, skjutövningar och andra evenemang som kan påverkar sjöfarten. Trasiga fyrar, försvunna flytande sjömärken och nya vrak finns också i UFS. Sjöfartsverkets rapportering är för de svenska vattnen, men närliggande vatten runt Östersjön och i Kattegatt finns också med. Denna veckans nummer av UFS är 304.Om du går in på Sjöfartsverkets hemsida, söker på UFS, då hittar du filen. I veckans nummer kan du läsa om felaktiga sjökortssymboler i de nytryckta korten över Bottenviken, Bottenhavet, Norra Östersjön, Vänern och Trollhätte kanal.

,

En kommentar »

  • Ove Thorin skriver:

    Hej
    Jag är nog en riktig Ufsare, i varje fall när det gäller västkusten. Varje vecka gör jag bilder på aktuella rättelser för västkusten ur Ufsen. Rättelserna görs till DLS ”Det levande Sjökortet” Rättelserna får ett eget tema och med en egen ikon på den position som rättelsen har, när man klickar på ikonen kommer hela rättelsen upp som en bild. Dessa rättelser lägger jag sedan på Västkustkretsens hemsida där alla som använder DLS kan hämta och använda gratis. Alla rättelserna importeras med några få klickande till det egna DLS, instruktion finns på hemsidan. Jag lägger i stort sett upp nya rättelser varje vecka. Oavsett när man hämtar rättelserna får man aktuella rättelser som nu gäller sjökort från våren 2009. Här är länken till rättelserna. https://www.vastkustkretsen.se/Teknik/DLS

    Jag har tipsat Dansk Sejlunion hur jag gör och danskarna kommer att göra liknande rättelser för danska DLS 2010.

    Hälsningar Ove Thorin