Över 60 frivilliga observatörer längs med den svenska Östersjökusten rapporterar när havstulpanerna börjar sätta sig. Anmäl dig till Havstulpanvarningen så vet du när det är det dags att tvätta båtens botten. Havstulpaner är små kräftdjur som ..." /> Årets Havstulpanvarning är här | På Kryss Årets Havstulpanvarning är här | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Årets Havstulpanvarning är här

29 juni, 2021 – 09.48 En kommentar
Bild: Adobe bewert

Över 60 frivilliga observatörer längs med den svenska Östersjökusten rapporterar när havstulpanerna börjar sätta sig. Anmäl dig till Havstulpanvarningen så vet du när det är det dags att tvätta båtens botten.

Havstulpaner är små kräftdjur som är ett stort irritationsmoment för båtägare. Om havstulpanerna får fäste på båtbotten och utvecklar hårda kalkskal skapas friktion mot vattnet vilket leder till större avgasutsläpp.

Genom att prenumerera på Havstulpanvarningen får du ett sms eller mejl med information om när det är dags att tvätta båtbotten. Det tar ungefär två veckor för kalkskalet att utvecklas och då är det läge att besöka en borsttvätt, spola av båten på land eller ta ett dopp och göra rent båtbotten för hand med en borste. Ett annat alternativ är att spendera ett par dagar med båten i sötvatten, eftersom havstulpanerna behöver saltvatten för att överleva.

– På båtmiljö.se finns även Havstulpankartan där båtägaren kan hitta sin närmsta borsttvätt eller spolplatta, men också se var och när enskilda observatörer rapporterat in att havstulpanerna börjat sätta sig. Det ger båtägaren den mest tillförlitliga informationen, eftersom det finns lokala variationer som gör att havstulpanerna kommer snabbare till den ena viken än den andra, säger Carl Rönnow, sakkunnig inom miljö- och hållbarhet på Svenska Båtunionen.

Prenumerera på havstulpanvarningen genom att sms:a “havstulpan start” till 711 20 eller besök båtmiljö.se för att prenumerera via mejl. Tjänsten har varit i gång varje båtsäsong sedan 2002 och över 20 000 båtägare är redan anmälda.

En kommentar »

  • Lennart falck skriver:

    Man kan inte tvätta bort havstulpaner.
    Vi på västkusten kan detta