Fyra frivilliga sjöräddare från räddningsstation Lomma har utsetts till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 27 februari 2022 då en person räddades ur vinterkallt vatten. Det kan verka väl modigt att ge sig ut på en SUP ..." /> Årets sjöräddare är från Lomma | På Kryss Årets sjöräddare är från Lomma | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Årets sjöräddare är från Lomma

27 mars, 2023 – 14.27 Ingen kommentar
Årets sjöräddare

Fyra frivilliga sjöräddare från räddningsstation Lomma har utsetts till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 27 februari 2022 då en person räddades ur vinterkallt vatten.

Det kan verka väl modigt att ge sig ut på en SUP (stand up paddleboard) på egen hand i februari. Men så här i efterhand kan frivillige sjöräddaren Ian Wilson vid RS Lomma förstå varför.

– Det var strålande väder, varmt och vindstilla, nästan som en sommardag. Mannen brukade träna balans på sin SUP och var van. Dessutom hade han torrdräkt, flytväst och mobilen i vattentätt fodral. Han gjorde det mesta rätt.

Men ändå var olyckan framme och mannen föll i vattnet. Turligt nog observerade en kvinna med utsikt över bukten att något färggrant låg i vattnet några hundra meter ut och ringde både RS Lomma och 112.

– Jag och min kollega Peter var framme vid stationen och beslutade oss direkt för att skyndsamt hissa ned vår vattenskoter för att komma ut så snabbt som möjligt och undersöka. Jag satte högsta fart och kom fram till den nödställde ungefär samtidigt som en yrkesfiskare som svängt däråt för att se vad som stod på, säger Ian Wilson.

Tillsammans lyckades de till slut få upp mannen på vattenskotern och Ian Wilson kunde möta upp stationens större båt där de frivilliga sjöräddarna Peter Sundin, Erik Ahlsten och Daniel Nilsson snabbt och systematiskt tog ombord mannen som överlevde trots att han hunnit bli mycket nedkyld. För sjöräddarna blev insatsen en påminnelse om att fortsätta öva så att rätt beslut tas instinktivt, men också om vikten av att tänka utanför boxen.

– Att bli nominerad till Årets sjöräddare för vår insats är fantastiskt. Det är en bekräftelse på att det jobb vi utför på vår fritid gör skillnad. Att rädda ett liv är mer värt än vilken lön som helst, säger Ian Wilson.

Den person som slog larm samt den yrkesfiskare som skar av säkerhetslinan till SUP:en tilldelas en hedersutmärkelse för sina insatser.

Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas i år Ian Wilson, Daniel Nilsson, Erik Ahlsten och Peter Sundin från räddningsstationen i Lomma. Motiveringen lyder:

”När en människa hamnar i iskallt vatten är läget mycket akut. Med ert fokus, mod, kunskap och med allmänhetens uppmärksamhet som hjälp, kunde ni rädda ett människoliv. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Bild från insatsen i februari 2022.

Foto: Sjöräddningssällskapet

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar