Efter många års kamp kan föreningen Arkö Båks Vänner äntligen pusta ut. Sjömärket blir byggnadsminne och räddas därmed för framtiden. Ewa Wahren, föreningens ordförande, menar att länsstyrelsens beslut är viktigt. – Båken är ett fast och värdefullt ..." /> Arkö båk blir byggnadsminne | På Kryss Arkö båk blir byggnadsminne | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Arkö båk blir byggnadsminne

20 december, 2021 – 12.09 Kommentarer inaktiverade för Arkö båk blir byggnadsminne

Efter många års kamp kan föreningen Arkö Båks Vänner äntligen pusta ut. Sjömärket blir byggnadsminne och räddas därmed för framtiden.

Ewa Wahren, föreningens ordförande, menar att länsstyrelsens beslut är viktigt.

– Båken är ett fast och värdefullt sjömärke som visar vägen för en gammal segelled som än i dag utnyttjas flitigt av fritidstrafiken till sjöss. Vi är måna om att den hålls vid liv för framtiden, säger hon till Norrköpings Tidningar.

Den 20 meter höga Arkö båk restes på Österängsberget på Arkö utanför Arkösund under 1800-talet för att underlätta navigeringen inomskärs till Norrköping och för sjöfarten i nord-sydlig riktning. Den har byggts till, om och på vid flera tillfällen och spelade ut sin roll för handelssjöfarten på 1930-talet när Arköleden utrustades med nya fyrar. Båken består av en brädbeklädd stolpkonstruktion som 1927 täcktes med eternitplattor.

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att Arkö båk utgör ett välbevarat sjömärke som berättar om äldre tiders sjöfart. Tillsammans med intilliggande Svarta Utterklabbens båk och Viskärs fyr och lotsutkik påminner den om en segelled som kan härledas till medeltiden.