Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Åtta nya utmanare om Amerikapokalen

30 november, 2018 – 16.29 Kommentarer inaktiverade för Åtta nya utmanare om Amerikapokalen

På fredagen gick tidsfristen ut för anmälan till America’s Cup 2021. Åtta nya team, utöver de nuvarande tre, vill utmana nyzeeländarna som tog hem pokalen förra året. Men frågan är hur många som får plats på banorna på Nya Zeeland?

Sedan tidigare har italienska Luna Rossa, American Magic och Ineos Team UK accepterats som utmanare till nästa America’s Cup som arrangeras i Auckland på Nya Zeeland 2021. På fredagen offentliggjordes att ytterligare åtta team har anmält intresse att utmana det nyzeeländska teamet Emirates. Royal New Zealand Yacht Squadron har sedan förra året Amerikapokalen hemma i klubblokalen efter segern på Bermuda 2017.

Men i planeringen inför kappseglingarna på Nya Zeeland har arrangörerna planerat för maximalt fem deltagande team. Det är ännu oklart hur många av de åtta nya utmanarna som verkligen kan delta, men om minst tre klarar kraven så blir det för trångt vid kajerna vid Wynyard Point i Auckland och en utbyggnad vid Hobson Wharf måste isåfall genomföras.

America's Cup

Ännu har ingen fullskalebåt som uppfyller AC 75-reglerna byggts.

Vilka de åtta utmanarna är spekuleras det vilt om, men något svenskt team har inte nämnts av någon välinformerad källa. Närmaste länder som troligen har utmanande team är Norge och Nederländerna.

America’s Cup seglas med helt nya modeller av enskrovsbåtar med bärplan: AC 75.

LÄS MER: Två prototyper på vattnet inför America’s Cup [ pakryss.se 30 oktober, 2018 ]

LÄS MER: America’s Cups nya enskrovsbåt [ pakryss.se 21 november, 2017 ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,