Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Båtkörkortsfrågan begravd av ny minister

9 februari, 2011 – 15.00 2 kommentarer

Den sedan fyra månader nytillträdda infrastruktursministern Catharina Elmsäter-Svärd meddelar att båtkörkortet med all sannolikhet inte kommer upp igen under denna mandatperiod.

(Uppdaterad) Catharina säger också under Kustkonferensen i Göteborg den 9 februari, att hon inte har några planer på ta upp båtregisterfrågan – det har hörts argument att ett register skulle underlätta för Polis och sjöräddningen med att identifiera båtar bland annat.

Kryssarklubbens ordförande Torbjörn Berg ställer sig tveksam till båtregister:
– Vi har facit sedan förra gången vi hade båtregister, då det visade det sig inte alls underlätta myndigheternas arbete enligt den utvärdering som gjordes, säger Torbjörn och lägger till att man lade ner båtregistret eftersom man inte hade någon nytta av det.

2 kommentarer »

  • Olof Malmlöf skriver:

    Helt rätt att begrava ”körkortsfrågan”. Trots all retorik sannolikt inget som behövs. Några få otäcka olyckor i Stockholm (alla med anknytning till Grillfesterna på Värmdö Golf och Countryklubb) satte igång debatten. Det hade knappast hjälpt med körkort i dessa fall och de överskred även den gamla gränsen för båtfylla 1 promille! En analys av PåKryss för något år sedan visade tydligt att det är INTE är sk. snabba motorbåtar som har – eller orsakar – problem för t.ex sjöräddningen. Det är bra att Catharina tar ett steg tillbaka. Vi har på senare tid infört helt tokig lagstifting avseende ”båtfylla” som ett slag gör många av oss på sjön blir kriminella. En lagstiftning igen utan vetenskapling grund och med helt irrelevanta jämförelser till bil! Lyssna på Professorn i Sjörätt – Hugo Tiberg – som har enormt kunnande ur både rättsperpektiv och hur det praktiskt fungerar på sjö och hav.

  • Catharina Elmsäter svärd skriver:

    Helt fel! Båtregister är inte aktuellt – ngt jag betonade på kustkonferensen.