Svenska Kryssarklubben deltar på den nationella båtmiljökonferensen i Marstrand den 17–18 oktober. Tanken är att diskutera idéer, utmaningar och möjligheter för hur Sveriges båtliv kan bli mer hållbart, med fokus på fritidsbåtars framdrivning. I dag finns ..." /> Båtmiljökonferens – framtidens hållbara framdrivning | På Kryss Båtmiljökonferens – framtidens hållbara framdrivning | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Båtmiljökonferens – framtidens hållbara framdrivning

16 oktober, 2023 – 14.20 En kommentar
Båtmiljökonferens - framtidens hållbara framdrivning

Svenska Kryssarklubben deltar på den nationella båtmiljökonferensen i Marstrand den 17–18 oktober. Tanken är att diskutera idéer, utmaningar och möjligheter för hur Sveriges båtliv kan bli mer hållbart, med fokus på fritidsbåtars framdrivning.

I dag finns det drygt 900 000 fritidsbåtar i Sverige, vilket är en av de högsta siffrorna i världen sett till befolkningsmängden. Trots att varje enskild båt har liten påverkan på havsmiljön gör det stora antalet att den totala effekten av båtlivet blir betydande, med utsläpp och störningar i den marina miljön.

Konferensen arrangeras av Havsmiljöinstitutet, Svenska Båtunionen och Havs- och vattenmyndigheten. Här kommer forskare, branschfolk, myndigheter och båtorganisationer att prata lösningar och vägar framåt för en hållbar framdrivning för fritidsbåtar. Vilka förutsättningar har vi för en omställning och vad behövs ytterligare? Vilka tekniska lösningar finns redan på plats och vad är ett miljösmart båtbeteende?

Havsmiljöinstitutet, Svenska Båtunionen och Havs- och vattenmyndigheteten vill, genom olika angreppssätt, samverka för att skapa förändring där båtlivet och en god havsmiljö går hand i hand.

– Den nationella båtmiljökonferensen syftar till att vara en inspirerande arena där aktörer som alla värnar om ett svenskt båtliv i samklang med natur och miljö får tillfälle att mötas, bredda sina nätverk, få större förståelse för olika perspektiv i fritidsbåtsfrågor samt öka kunskapen i miljöfrågor kopplade till båtlivet, säger Peter Karlsson, verksamhetschef för Svenska Båtunionen.

Programpunkter som Utmaningar och påverkan från dagens framdrift, Holistiska synsätt och hållbara val, Miljösmart båtdesign och Segelbåtens återkomst bäddar för en tankeväckande och mångsidig konferens – full av inspirerande föredrag och aktiviteter, spännande samtal och delade erfarenheter.

Stock.adobe.com

En kommentar »

 • Doug Macfie skriver:

  Brukar använda vindkraft som framdrivning av min båt…
  ….en H-båt..
  Hälsningar
  Doug
  Orust

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar