Hem » Nyheter

Nyheter

Båtmotorstölderna minskade första kvartalet

20 april, 2018 – 15.03 En kommentar

Under årets första kvartal minskade antalet båtmotorstölder med 27 procent jämfört med samma period förra året. Enda undantaget från minskningen är Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län.

Från årsskiftet till och med mars polisanmäldes 364 båtmotorstölder. Under motsvarande period förra året  anmäldes 497 motorer stulna, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Trenden från föregående år, med ökade stölder av stora dyra motorer i storleksklassen 100- och 300 hästkrafter, håller i sig.
– Dessa typer av stölder sker förhållandevis ofta innan båtarna sätts i vattnet då stöld av dessa motorer kräver mer logistik, säger Carina Birking, utredare på Larmtjänst i ett pressmeddelande.
– Vi är just nu inne i en kritisk period då båtarna är klara för sjösättning vilket innebär att de står obevakade under några veckor. Då är det extra viktigt att man är observanta på vilka som rör sig i området och om möjligt ha kvälls- och nattbevakning, menar Carina Birking.

Flest stölder av båtmotorer sker i Storstockholm. Under årets första kvartal har 185 stölder av båtmotorer anmälts vilket är en minskning med 24 procent jämfört med samma period 2017. I polisregion Väst polisanmäldes 78 stölder vilket är samma minskning som rikssnittet, 27 procent.

Polisregion Öst; som omfattar Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län; skiljer sig från övriga polisområden och hade en ökning av anmälda båtmotorstölder från 46 stycken under första kvartalet 2017 till 48 anmälningar i år.

Larmtjänsts tips för att förebygga båtmotorstölder:
– Gå med i Polisens Båtsamverkan
– Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer
– Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
– Använd spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad!
– Använda bra godkända lås

a40823b803bdfdfd_org

LÄS MER: Polisen Båtsamverkan Västs Facebooksida

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,

En kommentar »

  • Henrik Eriksson skriver:

    Sverige är ett öppet smörgåsbord för kriminella-i detta fall stöld av båtmotorer. Stölder av större båtmotorer har ökat sedan de dyrare fyrtaktsmaskinerna finns på marknaden. Enligt denna artikel har de minskat, men märk väl från en hög nivå. Vår regering struntar i att agera, hur svårt kan det vara: anställ personal som röntgar och /eller kollar alla skåp och lastbilar som lämnar landet framförallt via färjorna, försäkringsbolagen kanske kan vara med och finansiera-motorstölder kostar dem stora summor. Höj straffen och livstids utvisning bl a eftersom många utombordare stjäls av utländska ligor.