Hem » Läsvärt, Löpsedel

Läsvärt   Löpsedel

Bergs gästhamn 52 meter över havet

6 augusti 2010 – 13:00 En kommentar

Carl Johans slusstrappa utsikt mot Roxen

Av alla slussar i Göta kanal anses slussarna i Berg av många vara de mest spektakulära, och drar stora besökarskaror som kommer i bil, på cykel eller gående för att titta på slussningarna. Från sjön Roxen är det sju slussar som lyfter båten 18,8 meter upp till gästhamnen i Berg, dessa slussar kallas Carl Johans slussar. Du och din båt befinner er då 52,1 meter över medelvattennivån i Östersjön.

Tysk katamaran på väg ur slusstrappan i Berg

Gästhamnen i Berg har många aktiviteter att erbjuda trots bara tiotalet gästplatser, det kan bero på att det ligger ett vandrarhem strax intill gästhamnen. Framför turistbyrån finns det en minigolfbana, längs slusskanten står husbilar parkerade och många besök väljer att prova på minigolfbanan. Från Berg utgår också dagliga turer under säsongen med fartyget M/S Wasa Lejon. Förutom allt detta har Bergs slussar och gästhamnen etablerat sig som en etablerad konsertscen för en rad kända artister. Den kommande helgen kommer Jakob Hellman, Alphaville med flera 80-tals artister att spela vid Bergs gästhamn.
När du kommer från öster på sjön Roxen kan du på långt håll se toppen av Vreta klosterkyrka som blir ett bra landmärke. Vreta klosterruin var Sveriges första nunnekloster redan1162 och där finns ståtliga gravvårdar bevarade och möjlighet till guidad vandring. Tar du dig sedan till fots genom det lilla samhället Ljungsbro kan du besöka Cloettas fabriksförsäljning för att fylla på förrådet med sötsaker ombord. När du sedan fortsätter västerut kommer du via ytterligare två dubbelslussar upp till den kanal som leder till Borensberg.

Jag pratade med Robert Casselbrant som tillsammans med sin familj just nu kör på Göta kanal med sin segelbåt på väg hem mot Göteborg och låg i gästhamnen i Berg i veckan. Jag tycker att all personal är otroligt serviceinriktade, och rena fräscha duschar och toaletter gör kanalfärden till en behaglig familjeupplevelse. Våra två flickor var mycket under däck när vi seglade runt Sverige från Göteborg till inloppet av Göta kanal på ostkusten. Nu är de fullt upptagna hela tiden med att hjälpa till med tamparna, de är aktiva hela tiden konstaterar Robert. Familjen Casselbrant har använt det tyska Verlags spiralbunda sjökort ” Göta kanal och Trollhätte kanal” utgåva 2007 som de köpte vid infarten till kanalen. Det är flera prickar i verkligheten än vad det finns i kortet säger Robert, men det är ändå lätt att navigera efter. Dessutom finns det kompletterande information både i sjökortet och på den CD som följer med sjökortet.

Slussvakten Adam Eriksson

Slussvakten Adam Eriksson går raskt och koncentrerat mellan slussarna. Han är en av fyra slussvakter som är i tjänst den här dagen. Adam säger att det är mest svenska båtar i kanalen, då jag frågar om alla tyska och en finsk båt som slussar framför ögonen på mig, och inte en enda svensk båt i slussen på en dryg timme. Efter de svenska båtarna är det mycket danska båtar, sedan kommer tyska, holländska och norska båtar på delad tredje plats tror jag. De svenska båtarna finns här hela tiden, sedan varierar det vilka andra båtar det är mest av, beroende på vilken del av säsongen det här avslutar Adam med.

Du kan läsa om Bergs slussar och Göta kanal här.
Du kan läsa om Vreta klosterruin här.

/Stina Jansson

,

En kommentar »

  • Sven-Erik Andersson skriver:

    Det verkar som om den som gjort artikeln inte varit i Berg. Det finns 10-15 gästplatser nere i Roxen. Uppe i bassängen finns 30-40 platser och ovanför slussarna kan 5-6 ligga. Jag har passerat med mina båtar ett 50-tal gånger och det har alltid varit gott om lediga platser.
    Sven-Erik Andersson