Till sommaren kommer bryggan på Björns fyr, Upplands mest nordostliga utpost, bytas ut så att det går att besöka den unika fågelön även i framtiden. På Björns Fyr, liksom på de närbelägna öarna i Björns skärgård, finns ett ..." /> Björns fyr får ny brygga | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Björns fyr får ny brygga | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Björns fyr får ny brygga

26 april 2022 – 09:52 En kommentar
Bild: Adobe Victor Tyakht

Till sommaren kommer bryggan på Björns fyr, Upplands mest nordostliga utpost, bytas ut så att det går att besöka den unika fågelön även i framtiden.

På Björns Fyr, liksom på de närbelägna öarna i Björns skärgård, finns ett omfattande och unikt fågelliv. I området finns bland annat landets största population av den rödlistade skräntärnan som är världens största tärnfågel.

Bryggan, på öns södra del, är en av få platser där det går att lägga till med båt och nu kommer en helt ny stenkista och träbrygga att byggas lagom till sommaren.

– Det är en nödvändig säkerhetsåtgärd för att både allmänheten och de myndigheter som behöver ska kunna ta sig i land, säger Martin Amcoff, ansvarig för förvaltningen av naturområden på Upplandsstiftelsen, till Upsala Nya Tidning.

På bilden syns en skräntärna med sin unge som precis har fångat en fisk.

En kommentar »

  • Erik Solberg skriver:

    Det vore trevligt om bryggan blir så lång eller muddrad att även segelbåtat kan angöra Björn. Vi brukar angöra kryssarklubbens boj för att med jollen kunna rasta hunden inför den långa seglatsen över Gävlebukten. Helst skulle man ha jollen nedpackad inför seglatsen över öppet hav men då kan man tyvärr inte angöra Björn.

    /Erik Solberg med pudeln Cindi.