Hösten 1973 tog Uno Hylén ledigt från jobbet och rustade båten för en långsegling. I all hemlighet. Istället för att segla till Norge, som han sagt till sin mamma, bar det av över Atlanten. Du lämnade ..." /> Boktips! Uno seglade till Peru och blev kär | På Kryss Boktips! Uno seglade till Peru och blev kär – På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Boktips! Uno seglade till Peru och blev kär

13 april, 2021 – 09.34 Ingen kommentar
Boktips!

Hösten 1973 tog Uno Hylén ledigt från jobbet och rustade båten för en långsegling. I all hemlighet. Istället för att segla till Norge, som han sagt till sin mamma, bar det av över Atlanten.

Du lämnade hamnen i Skanör, ensam på din sexmetersbåt Chilena, med en Atlantsegling i sikte. Men du avslöjade inte planerna för någon. Varför?

– Jag hade mer eller mindre tillverkat vindrodret själv och var inte alls säker på att det skulle fungera. Om det var så skulle resan inte nå längre än Köpenhamn. Därför ville jag inte basunera ut att jag skulle segla över Atlanten. Det hade blivit genant och min mamma hade bara oroat sig i onödan.

I Peru blev du kär, gifte dig med Nelly och ni seglade hem till Sverige under sju månader. Det låter som en annorlunda bröllopsresa?

– Ja, den var längre än vanligt och innehöll allting, på gott och ont! Nelly hade aldrig seglat eller varit intresserad av båtar tidigare. Hennes hemstad Chiclayo ligger vid kusten, 78 mil norr om Lima. Där regnar det nästan aldrig, de har inga oväder eller stormar, så att befinna sig på en båt mitt ute på havet, med allt vad det innebär, var naturligtvis en ny upplevelse.

I 40 år har du arbetat med din bok. Hur känns det nu?

– Det allra mesta av boken skrev jag åren efter vi var hemkomna 1975 med loggböckerna som stöd och händelserna i färskt minne. Sedan blev manuset liggande. Att våra minnen efter alla dessa år plötsligt kommit till liv igen och att äntligen få hålla boken i handen är helt underbart.

Seglar du och Nelly fortfarande tillsammans?

– Vi har en Arietta sedan 35 år tillbaka och seglar mestadels till Danmark och Tyskland. Förhoppningsvis tar vi oss dit igen i sommar om inte covid-19 ställer till det. Södra Danmark är underbart att segla i.

Faktaruta:

Seglaren, havet och kärleken

I början av 70-talet tog Uno Hylén sig över oceanerna i sin lilla båt Chilena och hittade kärleken, blivande hustrun Nelly, i Peru. Seglatsen hem till Sverige och Skanör tog drygt sju månader och var fylld av strapatser. Boken skildrar en annorlunda, personlig och spännande bröllopsresa.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar