Bondökanalen invigdes 2016 och under åren har båtar stött på stenar i farleden. Inför kommande sommar och båtsäsong kommer farleden vid Bondökanalen därför att justeras för att möjliggöra en säker sjöväg med bästa djup. Den nya farledssträckningen ..." /> Bondökanalen får ny farledssträckning | På Kryss Bondökanalen får ny farledssträckning | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Bondökanalen får ny farledssträckning

29 maj, 2023 – 10.09 En kommentar
Bondökanalen får ny farledssträckning

Bondökanalen invigdes 2016 och under åren har båtar stött på stenar i farleden. Inför kommande sommar och båtsäsong kommer farleden vid Bondökanalen därför att justeras för att möjliggöra en säker sjöväg med bästa djup.

Den nya farledssträckningen bygger på ett förslag som Piteå kommun tagit fram i dialog med Sjöfartsverket och Bondö Marina. Ända sedan Bondökanalen invigdes 2016 har båtar stött på stenar i farleden. Kommunen har vidtagit åtgärder och gjort mindre justeringar, men problemen har kvarstått och det angivna djupet i farleden har upplevts som missvisande.

För att skapa en helhetsbild anlitades Sjöfartsverket under sommaren 2022 för att göra en djupmätning och analys av farleden. Rapporten visade som befarat flera områden med större stenar och bristfälligt djup. Den nya sträckningen blir tydligare med fler farledsprickar och ett önskat djup på 2,2 meter.

Bron över kanalen är åtta meter lång och har seglingsfri höjd på fyra meter. Eftersom bron är öppningsbar kan även högre båtar passera. Broöppning erbjuds under sommaren alla dagar mellan klockan 09–10 samt 17.30-18.30.

Pressbild.

En kommentar »

  • Mats Hörström skriver:

    Återigen är det viktigt att veta hur det ser ut under ytan för att möjliggöra säkra sjövägar, genom att ha tillgång av aktuell djupdata som är baserad på modern sjömätning som uppfyller norm enligt standard FSIS-44.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar