När 2020 är slut ska alla båtar med hemmahamn i Mälaren vara sanerade från biocidfärger. Det är det gemensamma målet för de flesta kommuner som ligger vid Mälaren. Till biocidfärger räknas färger som innehåller koppar, ..." /> Bort med giftiga bottenfärger i Mälaren | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Bort med giftiga bottenfärger i Mälaren | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Bort med giftiga bottenfärger i Mälaren

5 maj 2020 – 12:45 3 kommentarer
Bort med giftiga bottenfärger i Mälaren

När 2020 är slut ska alla båtar med hemmahamn i Mälaren vara sanerade från biocidfärger. Det är det gemensamma målet för de flesta kommuner som ligger vid Mälaren.

Till biocidfärger räknas färger som innehåller koppar, zink eller det totalförbjudna ämnet tributyltenn. Biocider har länge varit förbjudna på insjöbåtar, men trots att båtägare målar om med tillåten färg läcker de gamla färglagren igenom.

Anna Constantinides, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning och områdesansvarig för tillsynen av båtklubbar, säger till Mitt i Söderort att arbetet med att sanera båtarna är viktigt. Tre skäl till detta är att Mälaren står för dricksvattnet till många kommuner, för att uppnå god vattenstatus samt för att bevara den biologiska mångfalden.

3 kommentarer »

 • Olov Hellberg skriver:

  Man fortsätter att jaga mygg och sväljer kameler!
  Det senaste”danskarnas avloppsutsläpp i Öresund” och sedan gnälla om jag pinkar i vattnet från min lilla båt!

 • Sven-Åke skriver:

  Vad grundar ni uppfattningen på att TBT läcker genom senare lager av färg? SXK Väst:s mätningar i småbåthamnar på Västkusten har inte kunnat detektera någon TBT i de aktuella hamnarna.

 • Jan Smede skriver:

  Och hur är det med alla lastbåtar och tankfartyg som numera trafikerar Mälaren? Deras bottenytor är stora som fotbollsplaner och motsvarar kanske 30 – 50 småbåtar. Om man inte ser till – och då menar jag kontrollerar – dessa båtbottnar, så är ambitionen verkningslös.