På andra sidan Åland öppnar sig ett spännande och annorlunda båtliv och segling. Kryssarklubbsmedlemmen och Finlandsälskaren Jan-Gunnar Persson berättar om en mer levande skärgård än vi är vana vid i Sverige. Många svenska seglare uppskattar att ..." /> Bortom Åland | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Bortom Åland | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Bortom Åland

18 september 2023 – 09:26 4 kommentarer
Bortom Åland

På andra sidan Åland öppnar sig ett spännande och annorlunda båtliv och segling. Kryssarklubbsmedlemmen och Finlandsälskaren Jan-Gunnar Persson berättar om en mer levande skärgård än vi är vana vid i Sverige.

Många svenska seglare uppskattar att segla till Åland, men alla har inte upptäckt det fantastiska seglingsområdet finska Skärgårdshavet och Finska viken. Från det sistnämnda är det även nära över till Estland.

Numera är det också tillåtet att segla fritt utanför de officiella farlederna liksom inom de militära skyddsområdena. De finska sjökorten följer nu internationell standard vad gäller djupkurvor, fyrsektorer/karaktärer, symboler, färgsättning med flera.

Jämfört med Sverige finns det en del skillnader. Allemansrätten är till exempel inte alls lika omfattande vilket gör att det kan vara svårare att hitta naturhamnar. Här är det främst by- och gästhamnar man får hålla sig till.

Många svenska seglare är därför medlemmar i något finländskt segelsällskap som till exempel Sjöbjörnarna eller Nyländska Jaktklubben för att få tillgång till deras omfattande hamnnät.

Åbolands skärgård i Skärgårdshavet är vidsträckt, det går att anpassa sig efter vinden och segla i alla väderstreck. Naturen påminner en del om svenska ostkusten med allt från stora skogsklädda öar till kala utskärgårdar. Här är skärgården fortfarande levande, med bofast befolkning på många öar.

Skiftet är en stor respektingivande havsfjärd mellan Åland och Åbolands skärgård som ofta bjuder på sjögång och krävande segling. Den alternativa vägen genom utskärsleden från Karlby på södra Kökar till Utö är vacker och väl utmärkt i kortet.

Skärgårdshavets byhamnar är trevliga, hamnavgifterna måttliga och man pratar svenska, liksom på Åland. Åbo har numera en mycket fin gästhamn uppe i Aura å. I Åbo och Nådendal är städerna, till skillnad från skärgården, finskspråkiga.

Längs den så kallade isbrytarleden från Utö mot Hangö ligger också flera välkända hamnar värda ett besök. Ett stort antal rutter och genvägar utanför lederna finns beskrivna i Stora Ruttboken som täcker Skärgårdshavet och Raumohavet.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 4–23.

4 kommentarer »

  • jan Kullenberg skriver:

    Hej jan-Gunnar.
    Jag har desvärre endast dålig erfarenhet av Sjöbjörnarna.Min kära hustru Marianne är född i Helsingfors
    pga av detta har familjen många somrar seglat från Ystad till Pellinge i Finland.
    Tyvärr är inte allemansrätten som i Sverige! Man blir till och med ohövligt behandlad om man talar svenska. En sommar på 80-talet seglade jag och mina två döttrar 12/14 år gamla från Ystad till Pellinge 10 dagar 60 sjömil i dagssnitt inte illa tyckar jag nu på gamla dagar!
    Jag hittade i sjökortet en bra vik att ankra i. Vid angöring rusade folk fram ur buskarna och vrålade!!!här får ni inte ligga ! Privat hamn som tillhör Sjöbjörnarna förbjudet för andra att ankra!
    Inte ens om du betalade hamnavgift som gästande båt!
    Jag har seglat överallt i Östersjön och 15 år i Medelhavet. Aldrig har jag blivit så åthutad som av Sjöbjörnarna.
    inställningen är helt annorlunda än i Kryssarklubben som är öppen för alla till en rimlig kostnad.
    Tacka vet jag Kryssarklubben och tunmmen ner för Sjöbjörnarna!
    Hälsning från Ystad fd Akka Bom-Bom och Akka Pinn-Pinn

  • Bertil Nordqvist skriver:

    här ett klipp ut På Kryss 2015
    Sjöbjörnarna:
    Skulle du vilja vara med i en förening som det kostar 37 000 kronor att ansluta sig till
    och cirka 2 000 kronor i avgift varje år?
    Dessutom förutsätts att du deltar i arbetsdagar och ställer upp som funktionär under en tid.
    2 700 finländare med cirka 1 200 inregistrerade båtar tycker det är en god idé.
    De är medlemmar i Sjöbjörnarna. Genom medlemskapet har de tillgång till föreningens 29 välordnade naturhamnar, främst i den finska skärgården.

  • Steffi Sjöholm skriver:

    Hej Nils.
    Information om Sjöbjörnarna finns på: https://www.merikarhut.fi/sv/ på svenska. Vi är helt vanliga cruisingseglare. Välkommen.

    Steffi Sjöholm
    s/y Prick

  • Nils Ahlén skriver:

    Kul idé! Men vad kostar det att gå med i Sjöbjörnarna och vad krävs det för kvalifikationer? Tror inte det är en rimlig lösning för en vanlig cruisingseglare…

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar