Att lära sig meka lockar många. Båtmekanikerkursen i Söderhamn har blivit succé.  – Det unika med kursen är att den är så bred, den har allt båtägare behöver känna till i grunden, säger Stefan Engström i ..." /> Bra drag på motorkurs | På Kryss Bra drag på motorkurs | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Bra drag på motorkurs

10 maj, 2022 – 11.35 Kommentarer inaktiverade för Bra drag på motorkurs
Bild: På Kryss nr 2–22 s 62

Att lära sig meka lockar många. Båtmekanikerkursen i Söderhamn har blivit succé. 

– Det unika med kursen är att den är så bred, den har allt båtägare behöver känna till i grunden, säger Stefan Engström i Svenska Kryssarklubbens Eggesundskrets som assisterar på kurserna.

Den populära kursen hålls två till tre gånger om året i Söderhamns motorbåtsklubb och brukar vara fullbokad. Flera går också om kurserna, den senaste omgången var det en deltagare som tog den för tredje gången.

Stefan Engström kom i kontakt med kursledaren Per Arne Åkerström, som drivit marina motorkurser sedan 90-talet, för ett par år sedan och då föddes idén att även bjuda in medlemmar från Eggegrundskretsen till kursen. Nu ingår även en del material från Kryssarklubben.

– Jag assisterar med komplettering av segelbåtsfrågor och sjöräddningstänkande, säger Stefan. Per Arne har jobbat med motorer och installationer hela sitt liv och är lite av en guru inom området.

Från fredag till söndag varvas teori med praktiska övningar där man bland annat får provstarta en mindre dieselmotor och träna på att lufta bränslesystemet och justera ventilspelet.

– Jag brukar skoja när kursen är slut och säga att det här är välden enda gången i livet som man får applåder! säger Stefan och skrattar.