Under 2021 uppnådde Sveriges gästhamnar samma besöksnivå som 2019 och förhoppningarna inför årets säsong är stora. Sverige har en av världens största skärgårdar med närmare 70 000 öar och skär med gott om plats för fritid, upplevelser och ..." /> Bra säsong för Sveriges gästhamnar | På Kryss Bra säsong för Sveriges gästhamnar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Bra säsong för Sveriges gästhamnar

7 juni, 2022 – 11.11 3 kommentarer
Bild: Adobe Alexander

Under 2021 uppnådde Sveriges gästhamnar samma besöksnivå som 2019 och förhoppningarna inför årets säsong är stora.

Sverige har en av världens största skärgårdar med närmare 70 000 öar och skär med gott om plats för fritid, upplevelser och avkoppling. Varje år väljer 2,1 miljoner svenskar ett friluftsliv på och vid sjön. Utöver det tillkommer utländska båtgäster som under ett normalår uppgår till närmare 500 000 gästnätter och cirka 170 000 båtanlöp i Sveriges gästhamnar. Det ökade intresset för båtliv, både i Sverige och i Europa, gör att gästhamnarna nu ställer nu om och tror på en positiv utveckling. 

Riksföreningen Gästhamnar Sverige har också valt att ta in statistik för Sveriges alla trafik-och turistkanaler. Den visar till exempel att Göta kanal, Göta Älv, Dalslands kanal ochSödertälje kanal ökade i trafik 2021 i jämförelse med 2019 som får ses som ett normalår.

Många besökare väljer också att besöka en gästhamn under en dagstur och vissa destinationerkan även erbjuda övernattningsmöjligheter. Ett bra exempel på en innovativ omställning i mötet med nya målgrupper och samarbete mellan näringar på destinationen.

3 kommentarer »

 • Peter Waltscheff skriver:

  Instämmer med Clas Halling. 400 + el 75 i Öregrund 27maj inspirerar inte till några större utsvävningar utöver dom nödvändigaste inköpen. Tömningen funkade inte heller. Vi stannade över natten.
  Peter Waltscheff

 • Clas Halling skriver:

  Vi kom tillbaka till vår hemmahamn i Kvicksund 31/5. Vi har gått 364 Nm och besökt många gästhamnar i Stockholm och norröver. Våra reaktioner:
  Hamnavgifterna har ökat rejält i flera hamnar (Öregrund +50%)
  På de flesta gästhamnarna fungerade inte tömningsanläggningen. Endast Strängnäs hade en fungerande tömningsanläggning.
  Vid kontakt med kommunen i Norrtälje svarar man mycket hövligt att hamnen är utarrenderad till en underleverantör och kommunen har ingen insyn eller ansvar för gästhamnen.
  Wasahamnen sticker ut med att erbjuda det mesta och bra kvalitet.
  Endast Strängnäs hade en hamnvärd som assisterade vid tilläggning.
  När vi besöker en gästhamn är avgiften bara inträdet till samhället. Vi spenderar ofta en betydande summa på andra näringsidkare och det borde ligga i kommunens intresse att balansera hamnavgiften och se på den totala påverkan från gästerna.
  Hälsningar,
  Clas Halling

 • Rolf Ericson skriver:

  Hej Kryssarklubben!
  Gästhamnsskylten har en bild som är vriden till höger. Så skall den inte vara. Vi har varit med sen Svenska Turistföreningen skapade denna tillsammans med oss tillverkare. Kommer då heller inte stämma med nödvändig hålning eller de lister som sitter baktill för stolpmontage.