Lördagen den 14 oktober anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Sverige och Göteborg. Fartyget är tillsammans med sitt systerfartyg, Prince of Wales, de största örlogsfartyg som byggts för den brittiska flottan. Besöket är en ..." /> Brittiskt flaggskepp besöker Göteborg | På Kryss Brittiskt flaggskepp besöker Göteborg | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Brittiskt flaggskepp besöker Göteborg

9 oktober, 2023 – 14.02 Ingen kommentar
Brittiskt flaggskepp besöker Göteborg

Lördagen den 14 oktober anländer det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth till Sverige och Göteborg. Fartyget är tillsammans med sitt systerfartyg, Prince of Wales, de största örlogsfartyg som byggts för den brittiska flottan.

Besöket är en del i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) som består av tio länder som snabbt kan agera vid kris och krig. Sverige har varit med sedan 2017 och Storbritannien leder JEF.

Besöket är unikt i sitt slag då det är ett av de största örlogsfartyg som besökt Sverige. Västkusthamnar och Östersjöinloppet är exempel på strategiskt viktiga områden att skydda tillsammans inom JEF.

Det kommer också att ske flera samövningar mellan svenska marin- och flygstridskrafter och dess brittiska motsvarigheter både på Västkusten och i Östersjön. Den brittiska korvetten HMS Kent kommer till exempel att delta i marinens höstövning som börjar nästa vecka. Ett JEF-möte med stats- och regeringschefer äger också rum i Visby. HMS Queen Elizabeth ligger i Göteborg i cirka en vecka.

Fakta om fartyget:

HMS Queen Elizabeth är den brittiska flottan största örlogsfartyg någonsin. Hon kan bära upp till 40 flygplan och helikoptrar, bland annat flygplan av typen F35.

Längd: 280 meter

Deplacement: 65 000 ton

Fart: Mer än 25 knop

Besättning: 1 600 soldater och sjömän

Pressbild

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar