Forskare är övertygade om att bullret från båtar skadar djur under ytan. Men hur mycket och på vilket sätt är det fortfarande ingen som vet. En grupp forskare ska nu försöka ta reda på svaret med ..." /> Bullriga motorbåtar hot mot havet | På Kryss Bullriga motorbåtar hot mot havet | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Bullriga motorbåtar hot mot havet

13 oktober, 2020 – 09.34 2 kommentarer
Bullriga motorbåtar hot mot havet

Forskare är övertygade om att bullret från båtar skadar djur under ytan. Men hur mycket och på vilket sätt är det fortfarande ingen som vet.

En grupp forskare ska nu försöka ta reda på svaret med hjälp av undervattensmikrofoner i Gullmarsfjorden. Det man redan nu har kunnat konstatera är att djuren får höjd stressnivå och sämre tillväxt. Det ständiga bullret kan dessutom störa djurens kommunikation med varandra och deras biologiska signaler när de till exempel ska locka till sig honor eller navigera skriver tidningen Bohusläningen.

Projektet är ett samarbete mellan Totalförsvarets forskningsinstitut, Svenska miljöinstitutet och Statens väg- och transportforskningsinstitut och finansieras av Transportstyrelsen. Totalt ska nio fritidsbåtar av olika modell och storlek delta i studien.

Alla båtar kommer att få köra samma sträcka i olika hastigheter. Modell, motor, hästkrafter, propellerblad och varv kommer noggrant att protokollföras så att forskarna ska få en bild av vilken typ av båt och motor som ger ifrån sig mest buller och vilken roll hastigheten spelar för undervattensbullret. På så sätt går det att få en bild av vad som låter och hur mycket det låter. Först därefter kommer det gå att föreslå lämpliga åtgärder för att komma tillrätta med problemet.

2 kommentarer »

 • Bo Bergqvist skriver:

  Väldigt intressant tycker jag. Kör själv motorbåt emellanåt och det vore väldigt bra att veta vad man kan göra för att minimera skaderisken även för djurlivet under ytan.

  Med vänlig hälsning
  Bosse Bergqvist

 • Tom Heyman skriver:

  Ganska små båtar, gummibåtar med kanske över 100 hkr rör sig numera i grunda och trånga vatten – det som ofta kallas fiskarnas barnkammare. Trafiken pågår ofta under alla ljusa timmar.
  Problemet är ingalunda bara stora motorbåtar i öppna vatten

  Tom Heyman