Svenska Båtunionen gick förra veckan ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Håll koll på när havstulpanerna sätter sig och tvätta båten vid rätt tillfälle med hjälp ..." /> Bygg en egen havstulpanvarnare | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Bygg en egen havstulpanvarnare | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Bygg en egen havstulpanvarnare

21 augusti 2023 – 13:23 En kommentar
Bygg en egen havstulpanvarnare

Svenska Båtunionen gick förra veckan ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Håll koll på när havstulpanerna sätter sig och tvätta båten vid rätt tillfälle med hjälp av egentillverkad havstulpanvarnare.

Havstulpanlarver simmar fritt i vattnet och kan driva med vattenmassorna långa sträckor tills de hittar en hård yta att fästa på, exempelvis ett båtskrov. Havstulpaner har ett skal som till en början är mjukt och lätt att borsta bort, men som med tiden växer sig allt hårdare.

Havstulpanvarningen är en gratis sms- och e-posttjänst som meddelar när havstulpanerna börjat växa till sig och det är dags att se över sin båtbotten. Den bygger på att frivilliga observatörer längs Sveriges kustband varje vecka rapporterar in hur tillväxten ser ut med hjälp av mätplattor placerade vid observatörernas bryggor.

Samtliga rapporter går att se på Havstulpankartan, och sedan 2022 kan observatören skriva en kommentar och ladda upp en bild på sin mätplatta. För att vara på den säkra sidan kan du själv enkelt bygga en egen havstulpanvarnare för att kunna tvätta båten när det gör som mest nytta.

Gör en havstulpanvarnare av en isskrapa

 • Borra ett hål i varje hörn på plattan, cirka 1 cm från kanten. När du är klar ska du ha fyra hål.
 • Klipp av cirka 4 meter lina och dela den sedan i två lika långa bitar.
 • Trä den första linan genom de två hålen på ena sidan av plattan, upprepa detta med den andra linan för den andra sidan av plattan. Du ska nu ha fyra lika långa lösa ändar.
 • Knyt ihop alla fyra ändar på linorna så att det blir en knop och så att plattan kan hänga horisontellt.
 • Klart! Häng ut din havstulpanvarnare på cirka 1 meters djup i närheten av din båt. Ibland kan det behövas en tyngd för att plattan inte ska flyta vid ytan.

Här kan du se en film som visar hur du gör.

(Källa: båtmiljö.se)

Stock.adobe.com

En kommentar »

 • Magnus Perman skriver:

  Gott och välmenande med Havstulpanvarningarna.

  Tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut. Jag fick eposten om att att nu var det alert knappt 3 veckor efter att jag upptäckt att botten på min segelbåt var I det närmaste helt täckt med dessa små djur. Då hade jag srglat minst varannan dag från Gävle och söderut med vändpunkt I Västervik. Är just nu en bit Syd om Öregrund på väg till hemmahamn igen.
  Denna observation ska på intet sätt ses som kritik I sig själv, utan bara information om hur det ser ut ifran mitt perspectiv.

  Vänlig hälsning,

  Magnus Perman

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar