Redan i På Kryss nr 2/2017 lyfte vi historien om den okände seglaren som nu identifierats. Läs hela reportaget här:   Vid midsommar 1995 fastnade en övergiven segelbåt i ebben utanför holländska Den Helder. Några veckor senare ..." /> Coldcase: DEN OKÄNDE SEGLAREN PÅ NOORDERHAAKS | På Kryss Coldcase: DEN OKÄNDE SEGLAREN PÅ NOORDERHAAKS | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Coldcase: DEN OKÄNDE SEGLAREN PÅ NOORDERHAAKS

4 december, 2020 – 08.52 Kommentarer inaktiverade för Coldcase: DEN OKÄNDE SEGLAREN PÅ NOORDERHAAKS
DEN OKÄNDE SEGLAREN PÅ NOORDERHAAKS

Redan i På Kryss nr 2/2017 lyfte vi historien om den okände seglaren som nu identifierats. Läs hela reportaget här:

 

Vid midsommar 1995 fastnade en övergiven segelbåt i ebben utanför holländska Den Helder. Några veckor senare hittades en död man på samma sandbank. Ännu vet ingen vem han är.

Det vidsträckta sandlandskapet Waddenzee översvämmas ett par gånger om dygnet av Nordsjön. Lika ofta strömmar tidvattnet ut i flera knop och bildar tentakler av strömvirvlar i havet, som sedan suger fångsterna mot land. De Frisiska öarna och kusten söderut är fulla av vrakfynd och med jämna mellanrum hittas döda kroppar på ebbens sandstränder och tillfälliga öknar. I staden Den Helder har polisen en särskild grupp som arbetar med att identifiera kropparna. Utredaren John Welzenbagh har ett fall som kunde lagts ned för länge sen om det inte vore för alla fynd som borde lett till en identifiering. På sandbanken Noorderhaaks, några sjömil ut från land, hittades först en segelbåt och sedan en död man i juni 1995.

– Vi har båten, kroppen, kläderna och har spårat mannens klocka till en importör i Stockholm. Men inget tips har lett till identifiering av kroppen eller att vi har kunnat spåra båten eller utrustningen, säger John som har som jobb att inte vara uppgiven.

– När kroppen hittades gick vi ut i media även i Sverige, men kom ingenvart.
Fallet är inte nedlagt och vi är mycket tacksamma för tips från På Kryss läsare, säger John som konstaterar att mycket i mannens utrustning var lappat och lagat.

– En stor reva i höger sko var ihopsydd, beslag var fästa med olika typer av skruvar. Varken rigg eller segel var original för båten.

Polisen har dna från den ljushyade mannen med brunt hår som bedöms varit mellan 20 och 55 år. I dag ligger den okände seglaren begravd på en kyrkogård i Den Helder.

KÄNNER DU IGEN NÅGOT?

Känner du till båten, någon del av utrustningen, kläderna eller har annan information som kan vara till hjälp i polisens arbete? Mejla redaktionen@pakryss.se så vidarebefordrar redaktionen mejlen till utredarna i Holland.(Tips på svenska översätts av redaktionen.)

KLÄDSEL:
• Blå tröja av märket Stinson
• Vit skjorta med långa ärmar av märket Churchill, tillverkad i Storbritannien
• Blå jeans, storlek 48, ”100 % bomull”.
• Vita kalsonger av märket Luigi
• Blå linneskor av märket Gitano, storlek 41/42

 

ÖVRIGT OMBORD:
• Båtvärmare, Wallas Marin 1800B, Wallas Marin OY-Turku-Finland, serial number 16816
• Skotvinsch, Lewmar, Two speed 24, B & B, England
• Lampa på fördäck: Nicro Marine
• Länspump, Whale Gusher 10 type number 696/27/R2P, MK II, UK patent 1.123.616
• Brandsläckare, Werner permanent Pulver, Typ PD2, Klass BE II, ID nr. 530, Werner, Tyskland, Generalagent Danielsen

TEXT JOHAN BOSTRÖM BILD ALBERT VERMEULEN / POLISEN I DEN HELDER