Smart, kostnadseffektivt och framför allt roligt! Det tycker Kryssarklubbsmedlemmarna Henrik Lindh och Tomas Svennung som har delat båt i mer än trettio år. Vännerna och kollegorna Henrik och Tomas har just köpt sin tredje gemensamma båt, ..." /> Delad båt – dubbel glädje | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Delad båt – dubbel glädje | På Kryss
Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

Delad båt – dubbel glädje

2 augusti 2022 – 12:43 Kommentarer inaktiverade för Delad båt – dubbel glädje

Smart, kostnadseffektivt och framför allt roligt! Det tycker Kryssarklubbsmedlemmarna Henrik Lindh och Tomas Svennung som har delat båt i mer än trettio år.

Vännerna och kollegorna Henrik och Tomas har just köpt sin tredje gemensamma båt, Viktoria, en Jeanneau 36i, som de nu seglar hem under fyra månader från Medelhavet och upp utmed spanska och franska Atlantkusten.

Båda två menar att dela båt är det smartaste de har gjort. Upplägget som har fungerat under alla år är förstås att man lyckats dela på båtvård, kostnader och tillgång till båten – utan att viljorna har dragit åt olika håll alltför mycket.

– Att vi kan dela på jobbet med båten är ju det bästa. Man försöker hjälpas åt, men om någon inte hinner en helg så får de andra hugga i. Man får inte vara jättenoga, man räknar inte timmar, säger Henrik.

– Det blir ju mindre jobb, fyller Tomas i. En målar botten, en vaxar och en skruvar på solpanelerna. 

Tiden har de helt enkelt satt till varannan vecka.

– Ja det är Henrik, Tomas, Henrik, Tomas, löpande. Vill man gå ut en vecka när den andra har första tjing är det bara att man frågar. Utöver det har vi längre perioder på sommaren, på tre veckor, så att man får längre sammanhängande tid, säger Henrik.

Delägarna delar förstås också på utgifterna och får på så sätt en båt för hälften av pengarna. De har ett Excelark där alla utgifter förs in, och kan se kostnaderna varje år ända från start.

– Vi delar på utgifterna allt eftersom. Om någon lägger ut något så ligger den på plus och så jämnar vi ut det i slutet på säsongen. Eller direkt. Men det är också pengarna som har varit det klurigaste med att dela båt.

– Vad ska vi köpa till båten? Det har varit svårare. Ska vi köpa nya batterier i år eller nästa år? Ska vi köpa en ny plotter? säger Henrik.

Henrik och Tomas har varit hyfsat överens om ekonomin, men första, och kanske enda, konflikten gällde detta.

– En gång sa jag att jag ville köpa en båtstereo. Den kostade tusen kronor. Det ville inte Tomas, så då sa jag ”ja men då köper jag den själv då”, berättar Henrik och så blev det.

Något som inte hör ihop med att dela båt, men som de gärna vill tipsa andra om är att hyra ut båten. Under några år när andra intressen tog över hyrdes båten ut till personer som de litade på.

– Det blev ett gemensamt projekt som gick jättebra, det har betalat hela årskostnaden, säger Henrik.

Både Henrik och Tomas familjer har varit med på att dela båt.

– Jag har tre barn, och Tomas har ett barn. De har varit med hela tiden. Framför allt tre veckor på sommaren. Helger har det inte varit så mycket, men de tycker att det är fantastiskt. 

Att dela båt låter som en dröm! Finns det verkligen inget som är dåligt?

– Man kan inte ha för många saker ombord, man måste ta med lakan varje gång. Och någon gång, Tomas, tyckte du att jag hade städat lite för dåligt. Det är ju inte roligt att komma till en smutsig båt. Med kaksmulor. Men nu har vi ju köpt en dammsugare, säger Henrik.

– Jag tycker det är jättebra att ha en båt tillsammans, jag vet inte om vi hade haft någon var för sig. Jag hade nog inte haft båt själv. Men min fru brukar klaga på att jag pratar mycket med Henrik i telefon. Det stämmer nog, säger Tomas.

Läs hela intervjun med Henrik och Tomas i På Kryss 4/2022.