Båtstölder inom Sverige är fortfarande ett stort problem som drabbar väldigt många båtägare varje år. Båtsamverkan arbetar främst med brottsförebyggande åtgärder och enkäten är en del i detta arbete. Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013 ..." /> Delta i enkät om båtmotorstölder | På Kryss Delta i enkät om båtmotorstölder | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Delta i enkät om båtmotorstölder

29 maj, 2023 – 10.06 En kommentar
Delta i enkät om båtmotorstölder

Båtstölder inom Sverige är fortfarande ett stort problem som drabbar väldigt många båtägare varje år. Båtsamverkan arbetar främst med brottsförebyggande åtgärder och enkäten är en del i detta arbete.

Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013 av polisen i Väst tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan innebär bland annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området. I de regioner där man börjat arbeta med Båtsamverkan har stölderna successivt minskat.

För att kunna vara effektiva i sitt arbete behöver Båtsamverkan få bredare information om dig som är båtägare. Enkäten syftar till att identifiera problembilden. Gärningspersonerna och deras tillvägagångssätt är en del i detta, men uppgifter om båtägare/målsägande är lika viktigt. Utifrån svaren i enkäten kommer Båtsamverkan sedan att rikta sina åtgärder och resurser mot områden där de tror att det ger störst effekt.

Länk till enkäten.

Så kan du förhindra stölder ur eller av din båt

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Spårsändare som GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

(Källa: Polisen)

Stock.adobe.com

En kommentar »

  • Viola Skoglund skriver:

    Regionala ansvariga/kontaktpersoner/poliser inom båtsamverkan behövs i alla regioner. Varför saknas det i Stockholm som har stor del av totala brotten. Varför finns det inte heller kontaktpoliser i varje lokalpolisområde ?.

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar