Hem » Löpsedel, Nya prylar/båtar

Löpsedel   Nya prylar/båtar

Designtävling för nytänkande ventilation

13 september 2012 – 14:26 En kommentar

Moderna båtar har ofta dålig ventilation. Estniska varvet Saare Pat ville hitta ett bättre sätt att få luft ner i kabinen än genom den vanliga svampventilen. Man  har använt ett mycket intressant sätt att hitta nya infallsvinklar – genom crowd sourcing…

”Crowd sourcing” betyder att man tar hjälp av en stor grupp människor för att få fram ett resultat – i detta fall vände sig varvet till en webbplats, GrabCad.com, med över 80 000 medlemmar där konstruktörer och formgivare som arbetar med tredimensionella konstruktionsarbete.

Problemställningen beskrevs som att gängningen lätt korroderar eller får smuts i sig och blir svår att öppna/stänga. Det sades också att det är svårt att avgöra om en ventil är öppen eller stängd, och för att stänga den krävs att man vrider ratten många varv. Man ville gärna se annat material än rostfritt, men skulle klara att en tung person kliver på ventilen. Önskemålet var att den ska vara helt tät  när den är stängd, även när en sjö skulle skölja över däck.

Varvet fick 93 förslag på konstruktioner på tolv dagar, där de flesta gjort varianter på samma typ av konstruktion som Electroluxventilen (kallas så eftersom det är den vanligaste på 1970-talsbåtarna).

Om man bortser att en del av konstruktörerna aldrig har varit ute på sjön i hårt väder, finns det många intressanta idéer att hitta. Ingen verkar ha valt att utveckla Dordeventilen, vilket annars kan vara en vattensäker ventil även om den tar mycket stor plats.

Det finns säkert ytterligare rum att hitta lösningar.

 

Länk till artikel om tävlingen

En kommentar »

 • Björn Green skriver:

  Jo, ventilationen är skrämmande dålig i alltför många båtar, både gamla och nya.
  Electroluxventilatorn är ju ett frånluftdon, om än rätt placerad mycket effektiv, optimerad i vindtunnel.
  Man behöver lika mycket tilluft och då är doradeprincipen svårslagen, i synnerhet om man vrider tratten mot vinden.
  Sen är det ett mänskligt behov att själv få uppfinna hjulet…
  Det positiva är att varvet uppmärksammat behovet av god ventilation!
  Kryssarhälsningar, Björn