Kärleken till havet har kryssarklubbsmedlemmen Despina Ponirou fått efter sin pappa och kunskapen att läsa sjökort genom Kryssarklubben.– När vi köpte båt i Sverige tog jag nytt förarintyg. Despina Ponirou är född och uppvuxen i grekiska ..." /> Despina hittade rätt kurs | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Despina hittade rätt kurs | På Kryss
Hem » Medlemsprofilen

Medlemsprofilen

Despina hittade rätt kurs

4 september 2023 – 10:29 Ingen kommentar
Despina hittade rätt kurs

Kärleken till havet har kryssarklubbsmedlemmen Despina Ponirou fått efter sin pappa och kunskapen att läsa sjökort genom Kryssarklubben.
– När vi köpte båt i Sverige tog jag nytt förarintyg.

Despina Ponirou är född och uppvuxen i grekiska Aten och har älskat havet sedan barnsben. Familjens sommarstuga låg i den lilla fiskebyn Loutra Oraias Elenis vid Saroniska bukten och Despina spenderade mycket tid till sjöss med sin pappa.

– Han älskade att fiska och jag hjälpte gärna till. Däremot hade vi aldrig några sjökort, men pappa kände området utan och innan och dessutom var vi alltid nära land.

Samtidigt som hon lärde sig allt praktiskt från pappa tog Despina förarintyg för att få teorin, men kursen fokuserade mer på förtöjning än navigering. År 2012 flyttade Despina och hennes man Spiro till Sverige och Västkusten. Sex år senare hittade de Lilla Korfu, en Rospiggen 28, och det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Allt trä inne i båten luktade så gott. Som en blandning av hav, kärlek och mystik. Känslan av allt den här båten har upplevt under 50 år var fascinerande.

På båtmässan i Göteborg träffade familjen Kryssarklubbens Västkustkrets vilket ledde till både medlemskap, nytt förarbevis och en kurs i båtmanövrering och motorkunskap för tjejer.

– Kurserna har gjort att jag känner mig säkrare på att läsa sjökort, förstå symbolerna på kartan och veta hur jag ska göra för att undgå att gå på grund, säger Despina.

Hon är kapten och styr båten, Spiro tar hand om motorn och förtöjning tillsammans med äldsta dottern och alla hjälps åt att laga mat. Inför årets säsong fick Lilla Korfu förnyade hästkrafter och familjen hoppas kunna ta sig runt i Skälderviken och ner mot danska kusten.

– Ja nu blir det båtliv i naturhamnarna!

Foto: Privat

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar