Sambon Janne hann notera att ”det luktade konstigt” under däck. Sedan gick det fort och den lugna familjeseglingen förvandlades till kaos. – Det var en otrolig chock, säger Susanne Johansson om branden ombord. Susanne och hennes ..." /> ”Det brinner, det brinner!” | På KryssFör dig som vill segla lite längre! ”Det brinner, det brinner!” | På Kryss
Hem » Löpsedel, Ombord

Löpsedel   Ombord

”Det brinner, det brinner!”

22 februari 2022 – 08:58 En kommentar
Bild: På Kryss s 30

Sambon Janne hann notera att ”det luktade konstigt” under däck. Sedan gick det fort och den lugna familjeseglingen förvandlades till kaos. – Det var en otrolig chock, säger Susanne Johansson om branden ombord.

Susanne och hennes sambo Janne njöt av det fina sommarvädret medan 9-åriga dottern Alice satt nere i båten och spelade på sin surfplatta. Plötsligt tyckte Janne att det luktade konstigt och gick ner för att kolla motorutrymmet, men allt såg okej ut. Precis när han var på väg upp ropade Alice: ”Pappa, pappa, det kommer rök ur soffan!”. Susanne hör Janne skrika: ”Det brinner!”, men tror inte sina öron.

– Man får ju panik deluxe. Alice kommer upp på däck helt hysterisk och jag ser Janne slita upp soffan, där under har vi hela vårt elsystem. Då slår öppna lågor ut i hela båten!

Janne bryter huvudströmbrytaren och medan han släcker branden med pulverhandsläckaren rycker Susanne ner seglen och larmar 112.

– Janne ropar att han har andats in mycket rök och inte mår bra så jag ringer 112 igen, men det tar jättelång tid att komma fram. Bara en sådan sak är ju en skräck när man är på sjön.

Som tur var seglade familjens vänner precis bakom båten och kunde lägga sig jämsides och ta över styrningen. Efter knappt en halvtimme var sjöräddningen på plats även om det förstås kändes som en evighet där och då.

– Med facit i hand gick det ju bra och vi fick otroligt bra hjälp av både dem och våra vänner, de var fantastiska, säger Susanne.

Janne blev undersökt av sjukvårdare från ambulanshelikoptern innan båten kunde bogseras till Bullandö. Skönt nog var han okej och kunde ansluta till vänner och familj igen. Väl inne i hamn visade sig brandskadorna inte vara så stora även om hela elsystemet behövde bytas, mest på grund av allt pulver från brandsläckaren.

Vid den oberoende brandutredningen visade det sig vara DC/DC laddaren, som kontrollerar laddning från generator och solceller till service- och startbatteri, som hade börjat brinna. Laddaren, som var ny och nyligen monterad, visade sig vara defekt, bland annat satt inte kretskortet på plats och flera skruvar inne i laddaren saknades enligt rapporten.

Händelsen har lämnat starka spår, men tillsammans har de bearbetat det som hände. Särskilt Alice har haft det jättetufft och vill absolut inte segla även om det har släppt lite.

– Det kommer nog att kännas oroligt ett tag för oss alla. Innan vi fick veta vad som verkligen hänt och vad som orsakat branden tyckte Janne att det var jobbigt eftersom det var han som installerade elsystemet. Nu kan vi i alla fall släppa tanken på att det var vi som gjorde något fel, utan det var själva laddaren som var katastrof.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 1–22.

En kommentar »

  • Reidar Stolt skriver:

    Det vore ju väldigt intressant att veta vilken sorts DC/DC-laddare det var som orsakade detta. Var det en Victron, CTEK eller en Sterling.
    Kanske att författaren till artikeln vet detta? Eller någon annan.

    Jag har själv monterat en DC/DC nyligen. En av märkena jag nämnde. Så jag blir naturligtvis nyfiken.

    / Reidar