Hem » Nyheter

Nyheter

Dina sjökort innehåller fel

23 maj 2011 – 13:21 En kommentar

Sjöfartsverket och Lantmäteriverket har påbörjat projektet Nationell StrandLinje (NSL).

Lantmäteriverket flygfotograferar hela Sverige vartannat år. Jämförelserna mellan den flygfotograferade verkligheten och sjökortet har uppdagat stora skillnader. Öar eller hela ögrupper kan ligga fel. Fel på 30-40 meter är inget ovanligt i skärgårdarna på väst- och ostkusten. Skånekusten ligger bitvis mer än 45 meter fel. I Blekinge finns öar som ligger mer än 100 meter fel på sjökortet. I Vänern och längs Norrlandskusten kan ännu större fel finnas.

Detta är allvarligt för den som navigerar blint efter e-sjökort, utan att veta hur de stämmer i området. Sjöfartsverket vill inget hellre än att rätta felen men det beräknas ta 40 manår och kosta 30 miljoner kronor. På Kryss återkommer i frågan.

/Jonas Ekblad

En kommentar »

  • Lars Fjelddahl skriver:

    Äntligen! Jag har tjafsat förut med SjöFV om detta. Lantmäteriet och SjöFV verkar tidigare inte ha haft högt på sin agenda att samarbeta, så detta är ju lovande, men varför det ska ta 40 manår kan man ju fråga sig (lever jag då?). För samma 30 miljoner kan man väl göra en kortare och intensivare insats, eller hur? Vem vet vilka behov vi har om 40 år? Annars verkar insatsen inte vara särskilt prioriterad.
    Tack för infon, Jonas!