Hem » Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

”Dra igen flytoverallen!”

23 september 2019 – 18:53 Kommentarer inaktiverade för ”Dra igen flytoverallen!”

Flytväst är självklart, men det är lätt att slarva med tät klädsel när vattentemperaturen sjunker. Sjöpolisen Jan Brage påminner hummerfiskare och andra att det allt kallare vattnet ställer särskilda krav på båt och besättning.

Jan Brage har havet som arbetsplats och ser ofta båtlivets baksidor i sitt arbete som förundersökningsledare vid sjöpolisen. Senast i höstas utredde han en dödsolycka där en hummerfiskare avled efter att båten som fritidsfiskaren färdats i tillsammans med en familjemedlem sjönk. Varje år sker flera olyckor i samband med hummerfisket och även andra som befinner sig på sjön under de kallare årstiderna bör ta riskerna med vattnets temperatur med i planerna för utrustningen ombord. Just nu är ytvattnet mellan 9 och 15 grader från Bohuslän till Bottenviken, enligt SMHI:s och Sjöfartsverkets mätbojar.

Att använda flytväst är förmodligen självklart för de flesta På Kryss-läsare, men Jan Brage vill också påminna om att öppen klädsel kan minska chanserna att överleva i kallt vatten.
– Om man jobbar med kroppen ombord och blir varm är det lätt gjort att lätta på klädseln. Men även om det är en fin dag och solen lyser är det kallt i vattnet. Man ska dra igen flytoverallen och har man inte overall eller dräkt ska klädseln vara tät. Att isolera kroppsvärmen kan vara avgörande, säger Jan Brage.

Annat att tänka på är att se till att båten verkligen är sjöduglig i det kallare vädret som också kan vara mer blåsigt. Risken för dimma är på sina håll större under höst och vår.
– Mobil eller vhf i vattentätt fodral är också viktigt, säger Jan Brage som uppmanar alla som ger sig ut på vattnet under de kallare årstiderna att lämna meddelande till anhöriga om planerad destination och när man beräknar vara i en viss hamn.

Av de som drunknade i samband med fritidsbåtliv, och inte bar väst, förra året hade uppskattningsvis hälften, cirka 10 personer, klarat sig om de haft väst, enligt Transportstyrelsens analys. Om de förolyckade dessutom hade haft möjlighet att larma hade ytterligare några klarat sig. Faktorer som beaktades vid analysen var vattentemperatur, närhet till räddning, väder, avstånd till land samt personens fysiska kondition, ålder, promillehalt och klädsel.

På Kryss om båtliv under de kallare årstiderna:
LÄS MER: Faran med kallt vatten [ 28 april, 2017 ]
LÄS MER: Proffets topp-fem för säkrare båtvinter [ 14 november, 2016 ]
LÄS MER: Segling och grillkväll i december [ 4 december, 2017 ]

Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,