Draken avbryter expeditionen i Stora sjöarna och återvänder till havet via Hudsonfloden. Orsaken är oväntat höga lotskostnader som expeditionen inte har råd att betala." /> Draken avbryter turnén i Stora sjöarna | På Kryss Draken avbryter turnén i Stora sjöarna | På Kryss
Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Draken avbryter turnén i Stora sjöarna

5 augusti, 2016 – 09.27 Kommentarer inaktiverade för Draken avbryter turnén i Stora sjöarna
BILD: PETER JACOBSSON

Draken avbryter expeditionen i Stora sjöarna och återvänder till havet via Hudsonfloden. Orsaken är oväntat höga lotskostnader som expeditionen inte har råd att betala.

Långskeppet Draken Harald Hårfagre har Norge som flaggstat och kan därför inte klassas som fritidsfartyg.
– Vi är 35 meter och gränsen för fritidsfartyg 24 i Norge. Vi är klassade som lastfartyg, säger kapten Björn Ahlander.

Alla utländska kommersiella fartyg måste ha lots inom Stora sjöarna och vattenvägarna som förbinder sjöarna. Organisationen Great Lakes Pilot Authorities tar inte hänsyn till att expeditionen är icke vinstdrivande utan förhåller sig till klassningen av fartyget.

Draken

Skeppet Pride of Baltimore har seglat med Draken i de Stora Sjöarna. BILD: PETER JACOBSSON

Den första beräkningen av lotskostnaderna landade på motsvarande över 3,6 miljoner kronor, men med en justerad rutt sänktes kostnaden till motsvarande 2,3 miljoner kronor. Trots det är kostnaden större än vad projektet har råd med. Frivilliga insamlingar gav möjlighet att fortsätta turnén i de Stora sjöarna till Green Bay i Wisconsin tillsammans med andra seglande fartyg i Tall Ships Challenge. Draken har tidigare under turnén besökt bland annat Montreal, Toronto och Chicago och har väckt stor uppmärksamhet.

Efter festivalen i Green Bay lämnade Draken Michigan-sjön mot Hudonsfloden. Nästa planerade officiella besök är planerat i New York den 18:e september. Sedan seglar Draken via Long Island Sound till Mystic, Connecticut, för vinteruppläggning.

Draken ägs av en norsk stiftelse med besättning från flera länder. Flera i nyckelbesättningen på Draken har en bakgrund i Kryssarklubbens Seglarskola i Göteborg. Kapten Björn Ahlander blev skeppare på Seglarskolans fartyg Gratitude redan 1973 och har bland annat seglat med ostindiefararen Götheborg på expeditionen till Kina.

LÄNK: Drakenexpeditionens sajt

LÄNK: Tall Ships Challenge 2016

LÄNK: Så är det att segla Draken [På Kryss 7 juni 2016]

LÄNK: Lotskostnader kan stoppa Drakenturnèn [På Kryss 12 juli 2016]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

, ,