I år firar både Kryssarklubben och långvarige medlemmen Einar Ellström 100 år. Sin första båt köpte han redan som sjuåring – en jolle byggd på Plyms varv. Åldern hindrar inte Einar Ellström från att ge sig ..." /> Einar har seglat i nästan 100 år | På Kryss Einar har seglat i nästan 100 år | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Einar har seglat i nästan 100 år

18 december, 2023 – 10.47 Ingen kommentar
Einar har seglat i nästan 100 år

I år firar både Kryssarklubben och långvarige medlemmen Einar Ellström 100 år. Sin första båt köpte han redan som sjuåring – en jolle byggd på Plyms varv.

Åldern hindrar inte Einar Ellström från att ge sig ut på sjön. Det blev en jolletur tillsammans med aktivitetsansvariga på äldreboendet och föreningen Skota hem i saltsjöbaden för att fira 100-årsdagen i september. Och han hänger fortfarande gärna med sönerna Janne och Anders ut och seglar.

– Jag är mer eller mindre uppvuxen på sjön. Min första jolle kostade fem kronor och var i mycket dåligt skick. Pappa som var snickare hjälpte mig att göra i ordning den. Den bytte jag senare ut mot en kanot med segel och roder av bleckplåt.

Tillsammans med sin fru Inga-Britt, som gick bort i maj, 99 år gammal, tog han över sin pappas motorbåt och 1946 gick bröllopsresan längs med svenska kusten. Kriget var äntligen över och bensinen hade släppts fri.

Parets första egna båt var en KSSS pojkbåt byggd i ek som rymde tre personer. När familjen växte till fyra var det dags för en större båt.

– Det blev en jättefin gaffelriggad framkoster, Stormsvalan från Göteborg, som var lottbåt i segelsällskapet fram till 1932. Vi var ute hela semestern och åkte runt kusten till Finland, Åland, Norge och Danmark, säger Einar.

Einar och fyra vänner bestämde sig för att bygga egna båtar 1960. De kontaktade båtkonstruktören Arvid Laurin som tog fram en ritning och en tabell på en plattgastad koster.

– Sedan gjorde vi allt tillsammans och efter 3 000 timmar kunde jag äntligen sjösätta Fia 1963.

Under årens lopp har det bland annat hunnit bli långsegling till Västindien, ett par kanalseglingar i Holland, ett par Gotland runt med en danskbyggd kustkryssare med mellanstagssegel och flera 24-timmarsseglingar med Kryssarklubben.

Ett annat minne som lever kvar är den veckolånga jubileumsseglingen 2011 med Kryssarklubbens Gratia tillsammans med sönerna. Einar, med sina då 88 år, var den äldste som hade seglat med henne. Hundraårsdagen den första september firades stort med 70 gäster hemma hos sonen Anders.

– På senare tid har jag ofta tänkt på Evert Taubes visa ”Så länge skutan kan gå” och raderna ”Och vem har sagt att just du kom till världen, för att få solsken och lycka på färden?”. Jag började fundera över varför just jag har blivit så gynnad hela livet. Det är klart att när min fru och föräldrarna gick bort har jag haft sorg, det är ju naturligt. Men i övrigt har jag haft ett underbart liv!

Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–24.

Bildtext: Einar tillsammans med sönerna Janne och Anders.

Foto: Privat

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar