Havet. Närheten till kontinenten. De vackra stränderna, vidderna och pittoreska gårdarna. Det var mycket som lockade när kryssarklubbsmedlemmarna Ewa och Leif Persson flyttade från Stockholm till Abbekås. Ewa Persson jobbade i många år på Kryssarklubbens kansli ..." /> En pärla i söder | På Kryss En pärla i söder | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

En pärla i söder

20 april, 2021 – 09.11 En kommentar
En pärla i söder

Havet. Närheten till kontinenten. De vackra stränderna, vidderna och pittoreska gårdarna. Det var mycket som lockade när kryssarklubbsmedlemmarna Ewa och Leif Persson flyttade från Stockholm till Abbekås.

Ewa Persson jobbade i många år på Kryssarklubbens kansli i Stockholm. Men för drygt ett år sedan bestämde sig hon och hennes man för att uppfylla drömmen om att flytta till Skåne, närmare bestämt Abbekås.

– Det finns ingen skärgård här så det är fiskelägena som blir intressanta. I Blekinge finns skärgård, men efter det är det tom kust. Det är något nytt och häftigt för oss stockholmare att få uppleva, säger Leif.

Förra året hittade de sitt drömhus med egen pool och utsikt över horisont och kust. Abbekås är ett litet fiskeläge med 850 invånare, fyra restauranger, två hotell och en alldeles lagom stor gästhamn med tio platser. Ewa beskriver med stor entusiasm allt som finna att upptäcka här.

– Sandhammaren är en helt fantastisk strand. Den är bred med vit sand och turkosfärgat vatten. Mossbylund är ett jättepopulärt hotell en bit härifrån med spa och havsbad dit vi brukar promenera.

Men det har också varit svårt att lämna Stockholm, inte minst för att deras båt ligger kvar där. Eleonor är försvarets sista träfartyg som på 60-talet bogserade sjömål till kustartilleriet.

– Vi har haft henne i 25 år och hon byggdes i Simrishamn. Hon är helt unik, nästan fyra meter bred. Nu har vi precis fått båtplats så hon kommer ner till sommaren, säger Ewa och låter mycket glad.

Läs hela artikeln i På Kryss nr 2–21.

En kommentar »

  • Sven E Bruun skriver:

    Vi anløb Abbekås en mørk, regnvejrstung aften med dårligt sigt i august 2018. Selve indsejlingen er lidt tricky, når man kommer i mørke. En gæst havde spærret gæstehavnen med en langline, som vi sejlede ind i. Den vrede svensker stak hovedet ud fra ”kapellet” og bad os finde en ledig plads et andet sted i havnen. Han ville ikke være våd.
    Vi var trætte efter en anstrengende sejlads fra Simrishamn. Vi fandt ind på en anden plads i havnen. Da vi lå der, opdagede vi, at det var en plads med et rødt skilt, som ikke kunne ses fra bassinet. Jeg gik i land og fandt en anden gæstekaj i mørket. Vi forhalede.
    Oplevelsen var negativ. Men selve Abbekås havn er fin, og miljøet omkring havnen er fint.
    Sven E Bruun – s/y exet, Hou (Østjylland)