Hem » Nyheter

Nyheter

Eniro på sjön

5 juni, 2016 – 11.01 5 kommentarer

Svenska söktjänsten Eniro har sedan flera år en mycket enkel app, vars stora fördelar är att symbolerna är standard (Kort 1), kopia av papperskorten (vilket betyder att brohöjder och annat visas) samt att den finns i en gratis version.

eniro_1Den finns också i en betalversion (149 kr Android/179 kr iOS) där du kan ladda ner sjökort till din telefon/surfplatta, för att använda dem offline; det vill säga när du inte har täckning till 3G/4G mobilt internet. Du får också fler funktioner som rutter/waypoints, spår, FÖG/KÖG och trippmätare. Dessutom finns sedan slutet av april också en AIS-visare. Källan till AIS visas inte, men det verkar inte vara Sjöfartsverkets data (som till exempel SeaPilot använder). Tyvärr gör det att det blir rörigt på skärmen och symbolerna är stora och saknar namn om man inte klickar på dem.

Sedan finns olika typer av sökfunktioner: närliggande båtmackar, restauranger, marinor et c. Tyvärr bara på sökordet och därför hittar den till exempel inte alla sjömackar vid en sökning. Och internetanslutning krävs (till skillnad från tex. ActiveCaptain hos Bluechart som har en hel del hamninfo).

Det finns också en enkel väderprognosfunktion (från met.no). Ingen anvisning när sjökorten uppdateras, men tidigare har Eniro sagt att de uppdaterar sjökorten en gång per år, i början av juni.

+ Gratis
+ Liten fil, tar liten plats
+ Få funktioner: enkel att lära sig att använda

– Betala extra för offline kort

eniro_iphone

5 kommentarer »

 • Micke W skriver:

  Per

  Kolla i manualerna i inlägget innan?

  Jag vet inte exakt vad du menar, men skulle det kunna vara övervattensstenar (i vattnet) eller hus (om det är på land). Eniro följer Kort 1 (finns att ladda ner från Sjöartsverket).

  //Micke

 • Per Osmar skriver:

  Någon som vet vad fyrkantiga små prickar betyder i sjökorten på Eniro på sjön?
  / Per Osmar

 • Micke W skriver:

  Eniro På Sjön är en bra kompletterande app – för priset (gratis) är den mycket bra, men tekniskt sett saknar det många funktioner som man skulle önska om man bara använder På Sjön för all sjökarteinformation …

  Jag tycker heller inte att tillägget är värt 199 kronor (jag har förvisso köpt det till en iPad och testat, men sedan inte använt det mera annat än att ladda ner sjökort offline för det område jag oftast vistas i).

  Manual tycks inte finnas allmänt tillgänglig, men någon med goda kontakter med Eniro har lagt ut ett par på nätet; https://www.maringuiden.se/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=74134 (iOs) eller https://www.maringuiden.se/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=74133 (Android)

  //Micke W

 • Hans Håkansson skriver:

  Finns det ingen manual för hur appen skall användas?
  Ex hur ta bort waypoints.

 • Olle Strand skriver:

  Köpte tillägget (iPad) förra året, fungerar fortfarande – men hur länge? Ett problem är dock ”i alla dina enheter”. Garmin Blue Chart, Navionics, där får jag appen i iPad, iPhone (2 st) UTAN utan extra kostnad. Men Eniro, där ska man tydligen betala samma avgift en gång till för att få knop, väder etc. också i telefonen.