En man som stal en båt i miljonklassen i Torslanda i juni har nu dömts till ett års fängelse. Mannen greps av Kustbevakningen som kunde följa båtens rörelse via ett GPS-system. Båtägaren fick larmet via GPS-systemet ..." /> Ett års fängelse för båtstöld | På Kryss Ett års fängelse för båtstöld | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Ett års fängelse för båtstöld

23 augusti, 2022 – 09.46 Kommentarer inaktiverade för Ett års fängelse för båtstöld
Bild: Adobe Andrea

En man som stal en båt i miljonklassen i Torslanda i juni har nu dömts till ett års fängelse. Mannen greps av Kustbevakningen som kunde följa båtens rörelse via ett GPS-system.

Båtägaren fick larmet via GPS-systemet vid tvåtiden på natten. Då hade båten, värd 1 050 000 kronor, lämnat bryggan i Björköfjorden och befann sig ute på havet. Kustbevakningen hann ikapp båten precis när den lagt till vid tappen på Koön, Marstrand, och den ensamme mannen ombord kunde gripas knappt två timmar efter det larmet gick, skriver Kungälvs-Posten.

Under insatsen sågs också en misstänkt svart SUV snabbt lämna platsen. Den gripne mannen uppger i polisförhör att han blivit tillsagd av två män att köra båten till Strömstad, har en hotbild mot sig och att han stannade i Marstrand för att få hjälp.

Göteborgs tingsrätt anser att hotbilden är osannolik, men att flera personer kan ha varit inblandade i stölden, och menar i sin dom att det är bevisat att mannen har stulit båten. Påföljden är ett års fängelse och mannen ska vara kvar i häktet tills det domen vinner laga kraft.

Spårsystem

Försäkringsbolaget Svenska Sjö rekommenderar spårsystem som automatiskt loggar systemets status och båtens och/eller utombordarens position på server hos till exempelleverantören av systemet. De rekommenderar också att spårsystemet är uppkopplat till larmcentral eftersom det ger ett ännu bättre skydd. Då larmas både ägaren och eventuellt polis direkt om någon försöker stjäla båten/båtmotorn. Annars måste ägaren själv hålla koll på sin telefon för att se sms från spårsändaren och vidta åtgärder vid en eventuell stöld. De spårsändare som är godkända av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF) är uppkopplade till larmcentral.

Genrebild