I förra numret av På Kryss berättar Dougald Macfie om sommarens bästa tur med H-båten. En färd från hemmahamnen på Orust till hisnande strapatser genom älvfårorna. Dougald Mcfie har seglat utmed Bohuskusten sedan barnsben och tyckte ..." /> Ett äventyr Hisingen runt | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Ett äventyr Hisingen runt | På Kryss
Hem » Läsvärt

Läsvärt

Ett äventyr Hisingen runt

12 april 2022 – 13:15 Kommentarer inaktiverade för Ett äventyr Hisingen runt

I förra numret av På Kryss berättar Dougald Macfie om sommarens bästa tur med H-båten. En färd från hemmahamnen på Orust till hisnande strapatser genom älvfårorna.

Dougald Mcfie har seglat utmed Bohuskusten sedan barnsben och tyckte att han hade varit överallt. Fanns det något mer lockande att upptäcka?

– Jag for med fingret över sjökortet och letade mig till slut upp i Nordre älv, Göta älvs syster på andra sidan Hisingen. Var den seglingsbar?

Efter att ha studerat sjökortet noga och tagit reda på vilka broöppningar och andra begränsningar som fanns kände sig Dougald och seglarvännen Jörgen Näslund mogna att ge sig av på en annorlunda upptäcktsfärd.

Nordre älvs grågröna vatten rinner genom pastoralt fridfulla landskap med vassruggar, husidyller, jordbruk och betande kor vid stranden. Älven har ett långgrunt brett utlopp, men gott djup för det mesta resten av sträckan.

Halvvägs upp i den tio sjömil långa älven möttes de av en fem meter bred ränna mot fastlandssidan där mindre båtar måste trotsa en ofta mycket strid fors när trafikljuset slår om till grönt.

– Vi misslyckades med att komma igenom. Tre gånger kastades vi tillbaka i det vilda vattenflödet med full gas. Omtumlade och nära att ha skadat både båt och motor ringde vi ett nödsamtal till operatören. Han var snäll och öppnade den stora breda spärren i passagen mitt i älvfåran, avsedd för fartyg.

Expedition Hisingen runt handlade annars om om ett antal broöppningar i Göta älv och den sista genuina varvsmiljön i Göteborg, Gotenius varv, med närliggande gästplatser, där Jörgen mönstrade av och Dougalds son Jörgen på. Färden hemåt gick i en fräsande sträckbog förbi Göteborgs norra skärgård mot Dyrön.

– I Härmanörännan inträffade en incident med Käringöfärjan som kom i hög fart nära oss akterifrån och rörde upp ett svall så att utombordaren höll på att falla av. Den ångerfulla skepparen trippelpudlade nästa dag i telefonen. Totalt var jag ute en vecka, sommarens bästa seglats!