Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Tre evakuerade från svensk segelbåt i Atlanten

8 maj, 2017 – 03.17 4 kommentarer

Tre män evakuerades på söndagen från en svensk båt till ett tankfartyg efter ett masthaveri mitt i Atlanten. Ingen person uppges skadad.

En svensk OE 32, Aela, förlorade masten på väg mellan Bahamas och Azorerna. Enligt USA:s kustbevakning aktiverades en Epirb ombord på lördagen och kustbevakningen koordinerade en räddningsinsats med bland annat ett Herculesflygplan och handelsfartyg i området drygt tusen sjömil öster om Cape Cod, mellan Bermuda och Azorerna. En Hongkong-registrerad oljetanker, Alpine Melina, bedömdes ha störst möjligheter att anlända snabbast till den mastlösa segelbåten och dirigerades med hjälp av koordinater från Hercules-planets observationer.

Alpine Melina

Den Hongkong-flaggade oljetankern Alpine Melina hjälpte till i räddningsarbetet efter ett masthaveri på en svensk segelbåt under helgen. BILD: Trevor Powell

Efter att fartyget nått Aela evakuerades de tre männen tidigt på söndagen lokal tid. Oljetankern fortsatte sedan resan mot den tidigare planerade destinationen, staden Tuxpan i Mexiko vid Mexikanska golfen.

Enligt amerikanska kustbevakningen var de tre i besättningen ”in good condition” efter evakueringen.

Aela hade lämnat Bahamas huvudstad Nassau för att segla till Bermuda, men styrde istället mot Azorerna på grund av omständigheter med vädret, enligt amerikanska kustbevakningen.

OE 32 är en långkölad tio meter lång segelbåt känd för sina goda egenskaper för långfärd.

På Kryss kommer att rapportera mer om händelsen.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

4 kommentarer »

 • Per skriver:

  De är från Hammarö, inte Karlstad. :)
  Där trampade du på en öm tå hehe

 • Redaktionen skriver:

  Hej Ingemar, Vi har valt att inte berätta mer än båtens namn i detta skede av hänsyn till besättningen. Viktigt är att kunna utesluta andra svenska båtar. Men senare hoppas vi kunna berätta mer om detta för att kanske dela lärdomar.
  /Redaktionen

 • Ingemar Nyman skriver:

  Finns en hemsida om resan. Båten är från Karlstad.

 • Petter skriver:

  Så tråkigt!! Tur att allt gått bra med grabbarna.