Hem » Löpsedel, Nyheter, Ombord, Säkerhet

Löpsedel   Nyheter   Ombord   Säkerhet

Räddades av helikopter från sjunkande skonare

29 juli, 2019 – 12.21 2 kommentarer

Tre personer evakuerades med helikopter från en läckande skonare utanför Väddö i Stockholms skärgård på måndagen. Båten gick inte att rädda.
– Plötsligt gick det väldigt fort, säger stationschefen på Sjöräddningssällskapet.

Vid kvart i tio på måndagsförmiddagen larmades Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen om en båt som tog in vatten. Båten, en nära 30 meter lång tvåmastad skonare var på väg strax utanför Väddö, i Stockholms skärgård, och tog in mer vatten än vad pumparna ombord klarade av att länsa ur.

– De som var ombord evakuerades av helikoptern, hissades upp. Och vi försökte länspumpa båten, men det kom in snabbare än det gick ur. Sen plötsligt gick det väldigt fort när båten började sjunka. Vår besättning fick kapa bogsertampen och släppa båten, berättar Elin Wager, stationschef på Sjöräddningssällskapet i Räfsnäs.

Dieselutsläpp

Diesel från den förlista skonaren flöt upp till ytan på måndagen. Bild: Kustbevakningen

Förutom en av Sjöräddningssällskapets besättningsmän som fått i sig för mycket rök från en av länspumparna, blev ingen fysiskt skadad under insatsen.
– Jag har pratat med de som räddades från båten och de mår bra under omständigheterna, säger Elin Wager.

Efter att båten sjunkit tog Kustbevakningen över arbetet för att minimera riskerna för miljöskador. Diesel har flutit upp till ytan och Kustbevakningen bevakar området för att bedöma omfattningen av utsläppet.

Båten, en tvåmastad träskonare, ligger nu sjunken på 50 meters djup.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , ,

2 kommentarer »

  • Redaktionen skriver:

    Hej Fjalar,
    Av hänsyn till personerna ombord väljer vi att inte identifiera det privatägda fartyget så här nära inpå händelsen. I vissa fall kan allmänintresset vara av större betydelse, men vi bedömer att det inte är fallet med detta fartyg.

    /Redaktionen, På Kryss

  • Fjalar skriver:

    Eftersom skonaren säkert är en av våra kulturklenoder, borde det vara på sin plats att också berätta vilken det gäller. Det här eviga ”smygandet” som allt för ofta förekommer gagnar ingen.