Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Familjen Veber seglar in i teverutan

6 december, 2016 – 11.27 En kommentar

Familjen Veber är en av fyra familjer vars äventyr skildras i den tredje säsongen av den populära SVT-serien Familjer på äventyr, med start nu i januari. Familjen lämnade Skanör i maj för att segla till Karibien. Även en annan av teveseriens familjer på äventyr har långseglat tidigare.

I början av 2015 skildrades delar av min egen familjs världsomsegling i teveserien Familjer på äventyr, och vi blev ”Seglarna” med hela svenska folket. Några av de som stod på bryggan och välkomnade när SVT filmade vår hemkomst var våra vänner Thomas och Margareta Veber från Skanör, och deras två barn Mathilda och Troels.

Familjen Veber tillbringade ett år i Medelhavet när barnen var små, och har sedan dess varit sugna på att ge sig av igen. Det visste alla som kände dem. Men vad ingen av oss kunde ana den där dagen på bryggan, var att familjen Vebers kommande långsegling skulle skildras i samma teveprogram som vår – bara två år senare. Allra minst de själva.

Thomas och Margareta hade redan sagt upp sina jobb och deras Allegro 30 stod färdigutrustad hemma på tomten i Skanör när de i våras fick höra att SVT efterlyste en ny seglarfamilj till den tredje säsongen av succéserien.
– Hela familjen tyckte det kunde vara en kul grej, så vi skickade in en liten video om oss. Produktionsbolaget ringde upp redan nästa dag, berättar Margareta.
Bara några veckor senare var första inspelningsteamet på plats för att filma familjens sista förberedelser.

Det har nu gått ett halvår sedan pappa Thomas tog båten ner till Medelhavet via Europas kanaler där resten av familjen mönstrande på. Sedan dess har de besökt bland annat Balearerna, Gibraltar, Marocko, Kanarieöarna och Kap Verde och är nu på väg över Atlanten mot den sömniga lilla ön Tobago på andra sidan Atlanten. Familjen har bildbloggat på Instagram från resan för På Kryss läsare under sina överfarter från Europa till Afrika och mellan Kanarieöarna och Kap Verde.

SVT:s filmteam: en fotograf, en ljudtekniker och en inslagsproducent har besökt familjen flera gånger under resan, och seglat med några dagar här och var.
– Det har varit lite trångt ombord emellanåt, med tre extra vuxna och all deras filmutrustning på vår lilla båt, skrattar Thomas. Men han berättar också att de haft mycket roligt tillsammans, och att filmteamet varit väldigt bra med barnen.
Det där känner jag själv igen. Våra barn tyckte också att det var roligt när de svenska filmarna kom på besök.
– Det svåraste har varit att filma bland folk. Många bara ställer sig och stirrar. Några har blivit jättearga och vill absolut inte att man filmar. Medan andra reagerar precis tvärtom, de blir nyfikna och vill också vara med. Det är så olika från kultur till kultur, säger Margareta.

Allegro 30 Anna-LisaVäl på andra sidan Atlanten planerar familjen Veber att fira jul och nyår på Tobago, och sedan fortsätta norrut i den karibiska övärlden, för att till sommaren korsa Atlanten ännu en gång och återvända hem till Skanör lagom till skolan börjar nästa höst. Men den sista delen av resan får familjen dokumentera på egen hand. För nu råder bråda dagar i redigeringsstudion i Stockholm. Det första av sex avsnitt ska visas tisdagen på SVT1 den 10 januari klockan 20. Programmet kommer även att visas på Sveriges Televisions utlandskanal SVT World.
Trailern börjar rulla efter nyår och Vebers är spända inför premiären; de kommer inte få se det färdigklippta programmet förrän några dagar innan det ska visas och möjligheterna att påverka innehållet är små.
– Jag är mest orolig för hur det ska kännas att bli jämförd med de andra familjerna, säger Thomas. Samtidigt välkomnar han den extra uppmärksamheten. Thomas sa upp sitt jobb som IT-chef på Watski inför avseglingen, för att istället satsa på sitt författarskap. Han har tidigare gett ut två böcker på sitt modersmål danska, som snart kommer ut i nya upplagor på svenska. Bland annat en slusshandbok för Europas kanaler.
Även Margareta tror och hoppas att familjens medverkan kan leda till något positivt. Men hon är glad att hon inte är hemma i Sverige när programmet ska visas.
– Det är roligt om någon kan bli inspirerad av vår resa. Men det kändes inte lika kul när de filmade kaoset hemma i huset innan avsegling. Och jag får fjärilar i magen bara jag tänker på att folk kommer känna igen mig på stan. Men det hinner nog lägga sig tills vi kommer hem nästa sommar, skrattar hon.
Barnen däremot, de tar det hela med ro. Tolvåriga Mathilda, som länge varit intresserad av film och brukar göra videos tillsammans med kompisarna, tycker det ska bli häftigt att vara med på teve. Medan hennes nioåriga lillebror Troels rycker nonchalant på axlarna och berättar att han redan är lite av en kändis.
– Min klass har vunnit en jättestor mattetävling så jag har varit med i tidningen flera gånger, säger han stolt.

Ulrika Midunger, som är ansvarig projektledare för programmet på SVT, är glad över att man hittat en ny seglarfamilj.
– Vi märkte redan under säsong 1 att fascinationen bland tittarna var väldigt stor kring just seglarfamiljen. Jag tror att vi svenskar inte kan tänka oss ett större äventyr än att färdas fram över turkost vatten i en båt tillsammans med sin familj under så lång tid. Kanske kittlar också känslan av risk. Familjen Veber seglar ju i en väldigt liten båt med tanke på det stora hav de ska korsa, säger Ulrika.

Utöver familjen Veber kommer ytterligare tre familjers äventyr skildras i den tredje säsongen av Familjer på äventyr. Utvandrarna som flyttar till Spanien, sökarna som letar efter lugnet på Grönland och äventyrarna i Sydafrika som också de har långseglat tidigare, bland annat i Karibien.

Läs mer: Familjen Vebers egen sajt: syannalisa.com
Läs mer: Familjen Veber mot Afrika [pakryss.se 30 augusti, 2016] Läs mer: På trettio fot med två barn [På Kryss nr 6, 2016]

Linda Hammarberg
redaktion@pakryss.se

Linda Hammarberg seglade jorden runt under fyra år tillsammans med sin familj. 2014 medverkade familjen i den första säsongen av SVT:s Familjer på äventyr.

, , , , , ,

En kommentar »

  • Stellan Nilsson skriver:

    Jag har familjen Flodgren bok ’Saltvattenliv en världsomsegling’ på nattduksbordet och planerar själv att starta lång/längesegling till sommaren.