Efter att ha försökt stjäla fem båtar i Gryts skärgård i april i år dömdes förra veckan en 35-årig man och en 22-årig man från Litauen till fängelse för grov stöld av Norrköpings tingsrätt. Förutom flyktbåten hittades ..." /> Fängelse för försök till båtstöld | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Fängelse för försök till båtstöld | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Fängelse för försök till båtstöld

31 maj 2022 – 10:09 3 kommentarer
Bild: Adobe 24K-Production

Efter att ha försökt stjäla fem båtar i Gryts skärgård i april i år dömdes förra veckan en 35-årig man och en 22-årig man från Litauen till fängelse för grov stöld av Norrköpings tingsrätt.

Förutom flyktbåten hittades fyra båtar där tjuvarna hade börjat demontera motorerna. Värdet av stöldgodset har beräknats till cirka 1,6 miljoner kronor. Den ene av dem greps utan skor i vassen när han försökte fly över en kanal till fastlandet. 

Båda döms till ett år och fyra månaders fängelse och rätten anser att brotten ska bedömas som grova då de planerats väl. I den båt som användes för flykten hittades en bränsledunk samt rep och simfötter rapporterar Svt Nyheter Öst. 

Bidragande till att de båda greps var att larmet utlöstes på en båt och att ägaren via GPS kunde följa dess rörelser. Ingen av de dömda har erkänt gärningarna, men tingsrätten bedömer deras berättelser som efterhandskonstruktioner. 22-åringen har tidigare domar i Litauen. 35-åringen förekommer däremot inte tidigare i belastningsregister.

3 kommentarer »

  • Fjalar skriver:

    Svenskt rättsväsen, utövande och påföljder är till allmänt åtlöje utomlands. Inte minst hos våra skandinaviska grannar. Allmänt undras vart Sverige är på väg. Hur våra gränser kan fortsätta vara rena ”svängdörrarna” för organiserad brottslighet, polis och tullmyndigheters flathet/oförmåga och politikernas okunnighet/ovilja att satsa på snabba lagförändringar och skjuta till pengar för att styra upp laglösheten. Som inhemsk betraktare begriper man inget förutom att ansvarig högsta politiker inte gör det jobb han är satt att utföra. Hur detta kan fortsätta och att han får fortsätta genom dagens omröstning är en verklig gåta.

  • Jarl Ehrenberg skriver:

    Ingick inte utvisning i straffet?

  • Jörgen Ekvall skriver:

    Som vanligt, för litet straff.