Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021. Av de förolyckade var samtliga män och minst tio av dem var 60 år eller äldre. ..." /> Färre omkom till sjöss | På Kryss Färre omkom till sjöss | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Färre omkom till sjöss

2 juni, 2023 – 12.20 Ingen kommentar
Färre omkom till sjöss

Transportstyrelsens preliminära statistik för 2022 visar att sammanlagt 16 personer omkom i olyckor med fritidsbåt, jämfört med 18 personer 2021.

Av de förolyckade var samtliga män och minst tio av dem var 60 år eller äldre. Att förebygga olyckor i båtlivet är en av Transportstyrelsens viktigaste uppgifter och det förebyggande arbetet är grundläggande för ett tryggt båtliv.

– Det finns flera viktiga åtgärder för sjösäkerheten. Använd alltid flytväst, avstå från alkohol och vattensäkra mobilen. Men det är också viktigt att berätta för andra vart och när man tänker åka och att i förväg lägga in nummer i mobilen för att snabbt kunna larma om olyckan är framme, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Säkerhet på sjön är en av hörnstenarna i Svenska Kryssarklubbens verksamhet. Vi arbetar ständigt med säkerhetsfrågor för och med våra medlemmar. Exempelvis säkerhet ombord, HRL för baby, så kontrollerar du din uppblåsbara flytväst innan båtsäsongen med mera.

Olyckorna i siffror

  • Minst 5 olyckor skedde på insjöar, 3 i skärgårdsmiljö och 2 på öppet kustfarvatten. 4 olyckor inträffade vid en brygga eller kaj och 1 skedde i en fors.
  • Åtminstone 6 av personerna saknade flytväst vid olyckstillfället och i minst 3 av dödsfallen tros hårt väder ha varit en bidragande faktor.
  • 6 personer omkom i kanoter, 3 i roddbåt, 3 i beboelig motorbåt och 2 på mindre öppna motorbåtar.

Stock.adobe.com
 

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar