Trenden under 2022, att allt färre förolyckas genom drunkning håller i sig. Totalt har 59 personer omkommit fram till och med september i år jämfört med 87 personer under samma period förra året. Utvecklingen är stabil och ..." /> Färre omkomna i drunkningsolyckor | På Kryss Färre omkomna i drunkningsolyckor | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Färre omkomna i drunkningsolyckor

1 november, 2022 – 09.25 Kommentarer inaktiverade för Färre omkomna i drunkningsolyckor
Färre omkomna i drunkningsolyckor

Trenden under 2022, att allt färre förolyckas genom drunkning håller i sig. Totalt har 59 personer omkommit fram till och med september i år jämfört med 87 personer under samma period förra året.

Utvecklingen är stabil och det är goda chanser att 2022 blir året med ett historiskt lågt antal omkomna vid drunkningsolyckor. Det är dels ett kvitto på att arbetet med att främja glädje och trygghet i samband med vattenaktiviteter ger resultat, dels att kommuners och andra aktörers förebyggande arbete gör skillnad i människors vardag. Svenska Livräddningssällskapet sammanfattar arbetet med att förebygga drunkningsolyckor med tre nyckelord: kunskap, utrustning och sällskap.

Med rätt kunskap om din omgivning, dina egna styrkor och svagheter, kunskap om livräddande första hjälpen samt ett knippe bad-, båt- och isvett, får du bättre förutsättningar att fatta beslut som i större utsträckning håller dig borta från faror och riskmoment vilket leder till att olyckan överhuvudtaget aldrig behöver inträffa.

Med rätt utrustning och uppdaterad på hur den ska användas, ger du dig själv och ditt sällskap förutsättningar att avhjälpa när en olycka väl uppstår. Att snabbt få ut en förlängd arm, livboj eller hake, kan göra skillnad på liv och död. 

Med rätt sällskap, det vill säga de du trivs med och som är tränade och förberedda för äventyret, får du sannolikt en trevligare stund och någon att rådgöra med inför situationer som plötsligt uppstår och som eventuellt kan leda till en olycka.

Adobe/Stock