I somras ryckte de frivilliga sjöräddarna ut 5 215 gånger, mot 5 419 samma period förra året. Släppta coronarestriktioner, möjlighet att resa utomlands igen och ökade bränslepriser är några tänkbara anledningar till att larmen minskade ..." /> Färre utryckningar på sjön | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Färre utryckningar på sjön | På Kryss
Hem » Nyheter, Säkerhet

Nyheter   Säkerhet

Färre utryckningar på sjön

20 september 2022 – 09:47 Kommentarer inaktiverade för Färre utryckningar på sjön
Foto: Sjöräddningssällskapet

I somras ryckte de frivilliga sjöräddarna ut 5 215 gånger, mot 5 419 samma period förra året. Släppta coronarestriktioner, möjlighet att resa utomlands igen och ökade bränslepriser är några tänkbara anledningar till att larmen minskade något i antal. 

”En normalsäsong”, så sammanfattar sjöräddarna sommaren 2022. Det märks skillnad mellan i år och de två pandemisomrarna.

– En spaning från våra stationer är att det har varit färre rörelser på sjön än vanligt, vilket skulle kunna förklaras av de höga bränslepriserna, säger Adam Goll Rasmussen, Räddningstjänstansvarig på Sjöräddningssällskapet.

En kategori av utryckning som ökat hittills under året är dock sjuktransport, där Sjöräddningssällskapet tillsammans med ambulanssjukvården hjälper sjuka eller skadade patienter att snabbt få vård. Antalet sjuktransporter uppgick under perioden till 567 (559). De stationer som genomförde flest sjuktransporter var Möja, Visingsö och Strömstad.

– Att antalet sjuktransporter har ökat beror troligen på att vi har systematiserat vårt samarbete med SOS Alarm och regionerna, vilket ger snabbare hjälp för dem som behöver vård, säger Adam Goll Rasmussen.

Räddningstjänstuppdragen, där det är akut fara för liv och Sjöräddningssällskapets resurser ställs till samhällets förfogande, var 880 jämfört 1 114 förra året, där drunkningstillbud var den vanligaste orsaken till larm (101).
Assistansuppdragen, där Sjöräddningssällskapet hjälper sina medlemmar med förebyggande utryckning, har minskat och landade på 3 768 uppdrag jämfört med 4 213 förra året.

Den enskilda dag på året som landets frivilliga sjöräddare hade mest att göra var onsdagen den 20 juli, då Sjöräddningssällskapet nåddes av 149 larm.

Räddningstjänstuppdrag
Drunkningstillbud 101
Brand eller befarad brand 131 
Grundstötning 92
Maskin/propellerhaveri 91
Observation av drivande båt/föremål 66


Förebyggande utryckning
Maskin/propellerhaveri 2 499
Bränslestopp/starthjälp vid dött batteri 418
Grundstötning 385
Diverse i propellern 108
Vatteninträngning 77

Bildtext: En grundstött segelbåt i Kalmarsund får hjälp av sjöräddarna i Simpevarp.