I höstas kom kryssarklubbsmedlemmarna Eric Boye och Birgitta Boye Freudenthal hem efter sin tioårssegling jorden runt. Nu ser de tillbaka på ett liv fyllt av upplevelser till havs. Nu ligger båten, som också är deras hem, ..." /> Farväl från Ariel IV | På Kryss Farväl från Ariel IV | På Kryss
Hem » Långfärd

Långfärd

Farväl från Ariel IV

15 december, 2020 – 12.06 3 kommentarer
Farväl från Ariel IV

I höstas kom kryssarklubbsmedlemmarna Eric Boye och Birgitta Boye Freudenthal hem efter sin tioårssegling jorden runt. Nu ser de tillbaka på ett liv fyllt av upplevelser till havs.

Nu ligger båten, som också är deras hem, vid kaj på egen plats i Råå utanför Helsingborg. Det är många nyfikna som läst om deras äventyr som stannar till och vill prata. Som båt nummer 42 i världshistorien blev Ariel IV den första svenska segelbåt som gått genom Nordvästpassagen när de passerade Point Barrow i Alaska den 13 september 2010. Då visste de inte vilka fantastiska äventyr som väntade. Isbjörnar i Arktis, vildmark i Kanada och Alaska, det underbara Stilla havet med atoller och akvarieliknande undervattensliv, det spännande och motsägelsefulla Afrika, samba i Brasilien och solsken i Karibien.

En segling som etsat sig fast i minnet är färden från Oman vidare in i Röda Havet och Medelhavet. Över radio fick de veta att en brittisk båt blivit anfallen och rånad av pirater utanför Yemen. Efter att ha väntat in åtta andra långseglarbåtar gav de sig iväg i en konvojfyrkant med en halv mils avstånd, mitt emellan de två fartygslederna, under radiotystnad och med släckta lanternor.

Andra dagen dök plötsligt fem långbåtar i trä upp som sakta gled runt och inspekterade alla båtar. Männen ombord bad om vatten och de längsta minuterna någonsin rullade förbi medan alla väntade stela av fasa. Men plötsligt for båtarna iväg, stannade en bit bort och överlade. Förmodligen tyckte de att det var för många båtar eftersom de vände in mot land och försvann.

Väl hemma i Sverige igen har paret bestämt sig för att bo kvar på båten och segla halva året till närliggande platser som Lofoten, Skottland, Irland eller Frankrike. Resten av tiden vill de tillbringa med sin älskade familj och vänner, vandra, springa och simma.

 

Läs hela artikeln i senaste numret av På Kryss.

3 kommentarer »

 • Kjell Olofsson skriver:

  ja nån gång landar man .träffade den fina familjen första gången på kap verde. karl oscar broberg skickade jag över till rätt båt, ariel, o dom hade en fin pling o plong show där. ombord på min båt geronimo fanns sjuksköterskan judith som vid ett tillfälle hjälpte en patient ombord på ariel nästa gång var någonstans i söderhavet. senare under min andra utflykt träffade jag sonen, som jag träffat som ung -98. nu är vi framme vid 2008. han o 2 studiekamrater seglade frå chackachakaris trinidad med en liten segelbåt som kom från sverige i en container. vi hade ett kul sammanträffande på bequia västindien.dom genomförde en fin segling tillbaka till sverige.har träffad dom på jorden runt möten i göteborg också.
  cheers
  kjell olofsson
  sy geronimo

  VI HADE ETT KUL SAMMANTRÄFFANDE

 • Välkommen hem från Lappland Bert o Elsmari

 • Sven Grenander skriver:

  Nancy och jag träffade Eric och Birgitta i La Paz under Julen 2013. Vi var där på Senta II som vi höll på att segla söderut från Kalifornien. Eric och Birgitta visade oss Ariel IV, en underbar långfärdsbåt, och vi firade lite Jul med kakor och Glögg den 16:e December ombord Senta II. Björn Persson som var maskinist på Ostar (Calos Slims båt) hade skaffat glöggkryddorna och vi fem jämförde våra upplevelser ute på havet och i världen under en mysig kväll i Marina de La Paz.

  Om jag minns rätt så var Ariel IV på sitt andra varv runt jorden då vi fick se henne och träffade Birgitta och Eric.

  Önskar bara att Farfar kunde ha sett vilket inflytande hans kallelse till SXK i 1923 har haft och fortfarande har, nu nästan 100 år senare.