Hem » Läsvärt

Läsvärt

Fler finska kryssarklubbare

16 mars, 2018 – 08.44 2 kommentarer

I år deltog Kryssarklubben för första gången i den finska båtmässan Vene i Helsingfors. Intresset från mässbesökarna var stort!

Det var tack vare ett initiativ från Veli Raasakka, medlem i Medelhavsseglarnas styrelse och med rötter i Finland, som Kryssarklubben och kretsen Medelhavsseglarna var på plats på den finska mässan som hör till Skandinaviens största. Den drar i alla fall fler besökare än både Allt för sjön i Stockholm och Båtmässan i Göteborg.

Idén om att delta kom fram relativt sent och även om Medelhavsseglarnas styrelse tillstyrkte snabbt och fick stöd av SXK så blev det rätt kort tid att förbereda allt. På grund av den sena anmälningen blev placeringen av montern kanske inte den bästa, men både nya och gamla medlemmar hittade trots allt! Det blev ordentlig trängsel i montern och hög stämning. Veli och hans fru Eva svarade för montern och fick hjälp av finsktalande Mirkka Ankarkrans från kansliet som är väl insatt i Kryssarklubbens verksamhet. Monterbesättningen i övrigt var finska medlemmar som Veli hade lyckats uppbåda på mycket kort varsel. Stort tack till alla som ställde upp!

SXK hade mer än 500 finska medlemmar sedan tidigare och cirka 100 av dessa är även medlemmar av Medelhavsseglarna.

Någon motsvarighet till Medelhavsseglarna saknas i Finland. Kretsen, som samlar de med båt i och intresse för segling i Medelhavet, samarbetar bland annat med Christine och Göran Schildts stiftelse då det gäller ”Göran Schildt Regatta” på Leros. Magnus Lindberg från stiftelsen var därför också på plats i montern.

När mässan var över i februari så kunde arrangemanget sammanfattas som mycket lyckat. 68 nya medlemmar! Funderingar att bilda en ny krets i Finland, kanske kallad ”Östra Rikshalvan” låg i luften. Nu får SXK:s riksstyrelse säga sitt om succén skall upprepas även nästa år.

Göran Wessberg
redaktion@pakryss.se

, ,

2 kommentarer »

 • Ari Nykvist skriver:

  Bra med ökat samarbete över havet med våra vänner.
  Östersjön angår och engagera alla som älskar havet och skärgården.
  Ari Nykvist
  Kalmar/Vasa
  med s/y Antarsia som är registrerad i Wasa Segelförening i Finland

 • Erik Nyström skriver:

  Kul initiativ.
  SXK har ju flera årsböcker som är av intresse för finska seglare, t ex: Gotlandskust, Norrlandskust, Sveriges kanaler. Vi har ju också ca 215 blå bojar runt svenska kusten, i Vänern och Mälaren som man som medlem med registrerad båt har glädje av.
  Med Seglarhälsning
  Erik Nyström
  på Sveakryssaren Eriana.