Under andra världskriget flydde fler än 30 000 personer från Estland och Lettland och Litauen i båtar av olika slag. Sjöhistoriska museets nya utställning ”Flykten från Baltikum 1943–1944” fokuserar på alla de saker som flyktingarna tog ..." /> Flykten över Östersjön | På Kryss Flykten över Östersjön | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Flykten över Östersjön

4 oktober, 2022 – 09.22 Kommentarer inaktiverade för Flykten över Östersjön
Bild: Anneli Karlsson, Sjöhistoriska museet

Under andra världskriget flydde fler än 30 000 personer från Estland och Lettland och Litauen i båtar av olika slag. Sjöhistoriska museets nya utställning ”Flykten från Baltikum 1943–1944” fokuserar på alla de saker som flyktingarna tog med sig. 

Utmed Sveriges stränder finns fortfarande flyktbåtar och andra spår kvar. Och runt om i landet finns saker sparade. Saker som är laddade med känslor, berättelser och minnen av personer, platser och upplevelser. De som i dag kan berätta om uppbrottet och flykten var barn under kriget och det är deras minnen och föremål som är utgångspunkten för Sjöhistoriska museets nya utställning ”Flykten från Baltikum 1943–1944” som öppnade den 23 september.

– Det känns fantastiskt att få visa resultatet av vår forskning på det här sättet. Det är starka berättelser som belyser en dramatisk händelse i svensk historia som kanske inte är så känd för många. Den visar också hur vardagliga ting kan bära på starka minnen. Utställningen ger dessutom ett historiskt perspektiv på dagens situation med krig i Ukraina och med fler människor än någonsin på flykt, säger Mats Djurberg, museichef på Sjöhistoriska museet.