Redan till sommaren ska båtägare förhoppningsvis kunna sortera och slänga sina sopor på den första flytande miljöstationen av sitt slag i Harstena. Projektet är unikt för Sverige och om allt går vägen planerar Stockholm, Söderköping ..." /> Flytande miljöstation på gång | På Kryss Flytande miljöstation på gång | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Flytande miljöstation på gång

11 februari, 2020 – 13.51 Kommentarer inaktiverade för Flytande miljöstation på gång
Flytande miljöstation på gång

Redan till sommaren ska båtägare förhoppningsvis kunna sortera och slänga sina sopor på den första flytande miljöstationen av sitt slag i Harstena. Projektet är unikt för Sverige och om allt går vägen planerar Stockholm, Söderköping och Västervik att bygga liknande anläggningar.

Miljöstationen består av en flytbrygga i betong som förankras i anslutning till kajplatsen för turbåtarna på Harstena. I denna finns så kallade moloker (underjordssystem med nergrävda behållare) i det här fallet en stor säck under bryggan skriver Norrköpings tidningar. Genom att säcken förvaras i det kalla vattnet förhindras dålig lukt från avfallet. Tanken är att båtägarna ska källsortera avfallet på plats och sedan hämtas säcken av en båt. Under högsäsong slängs runt sju ton sopor i veckan på Harstena.

Valdemarsvik kommun startade pilotprojektet 2019 för att förbättra sophanteringen i skärgården. I framtiden skulle miljöstationen även kunna utvecklas till en  reningsanläggning, en ponton där det går att rena och bli av med sitt avloppsvatten, enligt Richard Bergström på Aqua Floating Group i Norrköping som har fått uppdraget att bygga den nya miljöstationen.