Hem » Läsvärt, Nya prylar/båtar, Nyheter

Läsvärt   Nya prylar/båtar   Nyheter

Gott om nyheter på flytande båtmässorna

20 augusti, 2018 – 16.54 En kommentar

Både Öppet varv och Marstrandsmässan bjuder på världspremiärer i helgen. Allt från stora segel- och motorbåtar till roddseglare och massor av mindre motorbåtar.

Sista helgen i augusti är en av årets stora båthändelser på västkusten med båtmässor i världsklass både på Orust och på Marstrand. I Ellös på Orust arrangeras Öppet varv för 25:e året i rad och på Marstrand är det andra året som branschföreningen Sweboat bjuder in till Marstrand Boat Show. För den som har möjlighet att besöka båda mässorna finns chansen att kliva ombord på uppåt trehundra båtar i vattnet och se många under produktion.

Öppet varv arrangeras av Sveriges största fritidsbåtsvarv, Hallberg-Rassy, och tonvikten ligger på segelbåtar med en mer internationell publik. I antal utställda båtar är Orustmässan den största flytande segelbåtsmässan i Skandinavien med uppåt hundra båtar. Marstrandsmässan började som en motorbåtsmässa, men har nu också samlat många segelbåtar inklusive katamaranerna som är nya på den svenska marknaden: Lagoon. Sammanlagt över tvåhundra nya båtar finns i hamnarna på Marstrand och Koön under mässan.

Hallberg-Rassy 57

Hallberg-Rassy 57 möter spekulanter och nyfikna för första gången i helgen.

På Orust visar Hallberg-Rassy upp sin största modell hittills i den senaste serien med bland annat rak förstäv och bred akter. Hallberg-Rassy 57 har testseglats under sommaren och visas nu upp för första gången för spekulanter och publik i Ellös. Inne på varvet finns sjutton pågående byggen att titta närmare på. Allt från ett par Hallberg-Rassy 310 till varvets största båt på 64-fot. Andra nya svenska båtar på plats är CR 380 DS, Day Saloon, Regina 40, Malö 37 och Najad 395 AC. Mer långväga nyheter är tyska Sirius 35 DS och bland de mindre båtarna finns J/70.
I hamnen finns också en av årets minsta nyheter, men också mest spännande för den som gillar att ta sig fram helt utan motor. Franska långroddaren Mathieu Bonnier, som är på plats i Ellös, har slagit sig ihop med segelbåtskonstruktören Sam Manuard och skapat en roddseglare med sovplats för två. Konceptet passar förmodligen alldeles utmärkt med de svenska skärgårdarna både i Östersjön och på västkusten. Lite XP visas upp och möjlighet finns till provsegling på de flesta båtar efter överenskommelse med säljarna.

Bland föreläsarna i Ellös är Bob Frantz och hans son Eric som under två år, 60 respektive 20 år gamla, delade äventyret att segla jorden runt. Bob och Eric berättar både om överfarter och stormar med båten och hur deras förhållande som far och son utvecklades ombord.
Bland prova på-aktiviteterna finns SUP och kajak utöver provseglingar och för de allra minsta en hoppborg.
Det finns gott om matställen på och nära varvsområdet inklusive våffelförsäljning!
Öppet varv samlar numera också testerna av båtarna i European Yacht of the Year och flera av båtarna som visas upp i Ellös är nominerade.

Grandezza 37 CA

Grandezza 37 CA har världspremiär i Marstrand.

Marstrandsmässan har sina rötter i den tidigare motorbåtsmässan, men har sedan förra året många segelbåtar på plats. Bland motorbåtnyheterna finns Grandezza 37 CA, AMT 230 BR, Anytecs A23 och A27, Ferreti 45, flera Nimbusbåtar, Nordkapp 660 Noblesse, Seafaring 44, Skilsö 39 Panorama och tre nyheter från Uttern. Det är världspremiär i Marstrand för Brandskär 290 Next Generation, Greatline 230 WA och 315 DC.

På segelbåtsidan har Arcona 435, Faurby 460E och X-yachts X4.6 världspremiär. Andra helt nya segelbåtar är Black Pepper Code 0 Cruising och Diva 34 SC. Bavaria, Jeanneau med flera är också på plats.
De klassiska, men för Sverige nya, långfärdskatamaranerna Lagoon, deltar också i Marstrand.
Sweboat satsar på att ge mässan en famijeprofil med flera prova-på-aktiviteter. Huvudnumret bland föreläsarna är långseglarfamiljen Veber som seglade Nordatlanten runt under ett år. Deras äventyr har skildrats i SVT:s serie Famijer på äventyr och i På Kryss har familjen delat med sig av förberedelser och äventyr sedan länge.
Även i Marstrand finns levande båtindustri och Rutgerson bjuder in allmänheten till sina lokaler på Koön under hela helgen.

Parkeringsplatser finns både vid Ellös och på Koön. Avståndet mellan de flytande båtmässorna är cirka 20 sjömil med båt och drygt 6 mil landvägen.

Lite XP

Lite XP är en seglande roddbåt med sovplats för två. Besökare på Öppet varv kan titta närmare på båten.

Brandskär 290 NG

Brandskär 290 NG är Brandskärs nästa generation av motorbåt för havet året om. Stora öppna ytor för att umgås i aktern och trygg skyddad kabin.

Ett år utan skor

Familjen Veber håller föredrag i Marstrand och säljer sin nya bok Ett år utan skor.

 

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,

En kommentar »

  • Ove Thorin skriver:

    Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen ställer ut på båda ställena.

    Hälsningar Ove Thorin