Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Balanserad fockbom

4 oktober, 2011 – 06.14 2 kommentarer

På båtmässan i Southampton finns det alltid  intressanta båtar att titta på. Britterna har sina egna idéer – kanske inte alltid de allra vackraste båtarna, men nästan alltid med massor av karaktär.

Lilla varvet Swallow boats i Wales gör traditionsliknande båtar i både plast, trä och komposit. Bayrider 20 är en sexmeters dagseglar med bland annat vattenbarlast och fällköl/-roder.

Det som slog mig var lösningen på den självslående focken med sin lilla balanserade bom. Säkerligen en gammal lösning som bara inte varit så vanlig, och möjligen har jag bara inte lagt märke till den tidigare.

Om man tittar noga (klicka på bilden så blir den större) finns det en liten gummikloss/dörrstoppare i bakkant av bommen som gör att den inte slår sönder plasten i däcksluckan. En intressant lösning som skulle vara intressant att titta närmare på. Vi kanske får möjlighet att återkomma i ämnet …

Är det någon som har efarenheter från att segla med denna typ av bom, så gör gärna en kommentar nedan.

2 kommentarer »

 • Lars skriver:

  Precis som Tomas W ville jag säga att de förekommer på var och varannan modellsegelbåt.
  Med detta system blir stagvändningar och inte minst gippar mjukare, för det finns ju en yta som motverkar slänggippen.

  Skapar man denna lösning själv, så får man kanske titta lite extra på hur man ska lösa sträckningen av förstag kontra akterlik.

  En balanserad rigg, alltså med både fock och stor, kallas Aerorig.
  Googla det, så får du se.
  Bilder finns t ex här: http://www.google.se/search?q=aerorig&hl=sv&biw=1483&bih=779&prmd=imvnsfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=YYONTrWwK8uRswalzokZ&sqi=2&ved=0CEIQsAQ

  I Sverige seglade för några år sedan en utflaggad First 42.7 omkring med denna typ av rigg och jag har sett den på 90-talet på en 70-72-fotare, i Falmouth, tror jag. Då var det den största båten med Aerorig, sedan dess har de förstås gjort större varianter. En engelsk båttidning testade (också på 90-talet) Aerorig mot konventionell rigg i två f ö likadana båtar, har för mig att det var de bulliga (gulliga?) katamaranerna Heavenly Twins 23. Det gick bra för Aeroriggen, vill jag minnas.

 • Tomas Wahlberg skriver:

  Sådana bommar är vanliga på modellsegelbåtar — och har funnits länge. Bildens bom ser kraftig ut, för att sitta på en sexmeters båt. Kanske därför vi inte ser dem på mer ”vuxna” båtar …?