Från och med 1 maj krävs förarbevis för att få köra vattenskoter. Syftet är att öka sjösäkerheten och minska störande körning. Den som kör vattenskoter utan giltigt förarbevis eller lånar ut sin vattenskoter till någon utan ..." /> Förarbevis ett måste för vattenskoter | På Kryss Förarbevis ett måste för vattenskoter | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Förarbevis ett måste för vattenskoter

3 maj, 2022 – 09.29 4 kommentarer
Bild: Adobe Wimbledon

Från och med 1 maj krävs förarbevis för att få köra vattenskoter. Syftet är att öka sjösäkerheten och minska störande körning.

Den som kör vattenskoter utan giltigt förarbevis eller lånar ut sin vattenskoter till någon utan giltigt förarbevis kan dömas till dagsböter enligt lag om förarbevis för vattenskoter (2021:626).
Enligt den nya lagen är vattenskoterförare skyldiga att alltid ha med sig både förarbevis och id-handling. Att inte kunna visa upp giltigt id är straffbart och kan resultera i böter.

Du som redan har förarintyg för fritidsbåt, manöverintyg för högfartsbåt eller kustskepparintyg som är utfärdat före den 1 maj 2022 har rätt att köra vattenskoter med det intyget till och med 30 april 2023. Du ska alltid ha med dig intyget, antingen som original eller kopia, tillsammans med id-handling. När lagen om förarbevis börjar tillämpas den 1 maj kan Kustbevakning och polis börja med rutinkontroller till sjöss för att se om föraren har förarbevis.

Förarbeviset kan återkallas om föraren begår vissa sjörelaterade brott även med andra vattenfarkoster än vattenskoter.

(Källa: Kustbevakningen)

4 kommentarer »

 • Bertil Nordqvist skriver:

  Finns info om Vattenskoterbehörighet transportstyrelsen.se/sv/sjofart/Fritidsbatar/vattenskoter – se utdrag nedan

  Övergångsreglerna innebär att den som har andra behörigheter (utfärdade före den 1 maj 2022) kan ansöka om förarbevis för vattenskoter direkt – utan att gå någon ny utbildning. Det gäller till och med den 30 april 2023, – men bra att ansöka snarast
  Det går bra att ansöka om förarbevis enligt övergångsreglerna om du har
  förarintyg för fritidsbåt, kustskepparintyg, manöverintyg för högfartsbåt, eller
  en yrkesutbildning till fartygsbefäl.
  De första tre utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB).
  Du ansöker via vår e-tjänst Vattenskoterwebben. Kostnaden är 300 kronor för ansökan om förarbevis för vattenskoter och 200 kronor för det valfria plastkortet.

  Om du vill validera en äldre variant av intyg som är utfärdat innan den 1 oktober 1985 eller saknar din intygsbok från NFB (blå boken) kontaktar du NFB via e-post till info@batlivsutbildning.se. Som rubrik i ditt mejl anger du ”Validering av intyg”. Glöm inte bort att bifoga det intyg du vill ha validerat samt uppgifter om namn, personnummer, adress- och övriga kontaktuppgifter.
  OBS flera veckors väntetid i dagsläget

  Bertil Nordqvist Vindö 32 S29

 • Adde skriver:

  Hur fungerar överföring av aktuell behörighet Förarintyg Kustskeppate och högre komersiella behörigheter som klass 1-8 till Vattenskoterbehörighet ? Ska anmälan göras hos Transportstyrelsen eller gäller de med automatik efter 30 april 2023?

 • Bo Karlberg skriver:

  Så har vi ännu än (Henrik E) som vill straffa de oskyldiga istället för att ta itu med rötäggen so kommer att fortsätta även om förbud införs för hederligt folk.

 • Henrik Eriksson skriver:

  Mycket bra, höj också ålderskravet för att köra vattenskoter från nuvarande 15år till 20år. De främsta marodörerna är omogna och ansvarslösa unga män mellan 15-20år. Resurserna för att kontrollera förarna måste stärkas annars blir lagarna tandlösa, höga böter för lagbrytarna ska bidra till den finansieringen.