Under första kvartalet i år ökade motorbåtsstölderna med 100 procent enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Antalet stulna motorbåtar är nu högre än det har varit de senaste tio åren. En anledning kan vara den ..." /> Fördubbling av motorbåtsstölder | På Kryss Fördubbling av motorbåtsstölder | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Fördubbling av motorbåtsstölder

5 maj, 2020 – 12.47 3 kommentarer
Fördubbling av motorbåtsstölder

Under första kvartalet i år ökade motorbåtsstölderna med 100 procent enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Antalet stulna motorbåtar är nu högre än det har varit de senaste tio åren. En anledning kan vara den pågående pandemin vilket gör att många håller sig hemma istället för att öppna upp landstället efter vintern och lägga i båten. Tjuvarna slår till när fritidshus och båtklubbar står tomma.
– Därför är det viktigt att kontakta grannar som man vet är på plats och be dem att se över fritidshuset och båten om man inte själv kan det just nu, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

 Stöldskyddsföreningens tipsar:
• Kontakta fritidshusgrannar som du vet är på plats och be dem se över ditt hus.
• Starta eller delta i Grannsamverkan och Båtsamverkan.
• Båt och utrustning bör märkas med Märk-DNA och förses med spårsändare och startspärr.
• Sätt lås på båtmotorn.
• Gå samman och skaffa en vägbom till området och inhägnader vid till exempel bryggor.

3 kommentarer »

 • Stefan Kvist skriver:

  När många åtgärder uteblir eller misslyckas för att förhindra stölderna så finns det ändå något grundläggande som gäller för alla brottsoffer och borde omedelbart fastställas i lagstiftning.
  GÖR ALLA KOSTNADER OCH FÖRLUSTER I SAMBAND MED BROTT TILL 100% AVDRAGSGILLA PÅ SKATTEN.
  ÄVEN ALLA KRINGKOSTNADER OCH BESVÄR.
  Trevlig båtsommar!
  Stefan

 • Fredrik Pihl skriver:

  Hur vore det att ta tag i roten till det onda. Låt tullen få befogenheter att kontrollera fordon när de passerar vår gräns. Hela Sverige vet var motorerna tar vägen men det tjatas om att de som blir bestulna ska märka skydda och kosta på massa pengar för att skydda sig mot de kriminella. Förtroendet för det svenska rättsväsendet är 0%
  /Fredrik

 • Tomas van der Kogel skriver:

  Det hade varit bättre om motorbåtstillverkarna gör det som flera elcykeltillverkare börjar göra, dvs integrera stöldskydd, göra dem obrukbara om de inte låses upp digitalt samt ha en inbyggd sändare som är svåråtkomlig. Och inte minst att larm omedelbart går till ägaren.

  Jag förstår att tillverkarna är måttligt intresserade, de säljer ju nya motorer för de som blir stulna. Däremot borde SXK, försäkringsbolagen och inte minst vi köpare ställa krav. Idag behöver vi inte tillåta detta längre. Men…det krävs ett internationellt samarbete här – lilla Sverige kan ju tillverkarna strunta i.

  Vänliga hälsningar
  Tomas från Helsingborg