Nu får världen sitt första laddnätverk på sjön – med start i Stockholm. Det är elbåtstillverkaren Candela och solenergileverantören Nordsol som går samman och rullar ut laddstolpar på Stockholms sjömackar. Att ladda blir till en ..." /> Första laddnätverket för elbåtar | På Kryss Första laddnätverket för elbåtar | På Kryss
Hem » Nyheter

Nyheter

Första laddnätverket för elbåtar

3 november, 2020 – 09.28 Kommentarer inaktiverade för Första laddnätverket för elbåtar
Första laddnätverket för elbåtar

Nu får världen sitt första laddnätverk på sjön – med start i Stockholm. Det är elbåtstillverkaren Candela och solenergileverantören Nordsol som går samman och rullar ut laddstolpar på Stockholms sjömackar. Att ladda blir till en början helt gratis.

Med start vårvintern 2021 installerar Stockholms-baserade Candela och Nordsol laddpunkter på sjöstationerna i Strömma, Saltsjöbaden, Sandhamn, Fjäderholmarna samt i Utö gästhamn.

– Vårt mål är att snabba upp övergången till fossilfria båtar på sjön. Med den här satsningen gör vi det möjligt att åka var som helst i Stockholms skärgård på ren el. Vi hoppas att fler därigenom vågar ta steget över till elbåtar. Att ladda är också gratis, säger Candelas kommunikationschef Mikael Mahlberg.

En elbåt används på ett annat sätt än en elbil. Ofta kör man en eller två timmar och stannar sedan några timmar på en ö eller i hamn för att äta lunch, bada eller ta en glass. Den tiden är tillräcklig för att ladda, så dyr snabbladdning är knappast nödvändig varken för Candela eller dagens övriga, långsammare elbåtar. Därför kan gästhamnar, sjömackar och andra som vill ingå i nätverket göra det utan större investeringar.